Sök på vår sajt
         
       
 
   
Språket i Laos

Laos
Bilder
Do & Do Not in Laos
Laos Historia
Högtider & festivaler
Jämförelser mellan Laos och Sverige
Klimat & väder
Religioner i Laos

Språket
Tidsskillnad mellan Laos och Sverige

Vad bör man ha med sig?
Vart kan man resa i Laos?
Luang Prabang
Muang Sing
Old Muang Ngoi
Phongsali
Si Phan Don
Valuta i Laos
Valutaväxlare
Visum & pass


Artiklar om Laos

Ta Time Out i Laos
Hemligheten om Laos

         
   
 

Lao, språket i Laos, är ett av språken i den thailändska språkgruppen som ibland kallas Thai-Kadai eller Kadai. Thailändska förstås bra i Laos eftersom folket tittar på thailändsk TV och lyssnar på thailändsk radio. Många av de varor som man kan träffa på i Laos kommer från Thailand. Den nordöstra delen av Thailand, Issan, har faktiskt flera som talar lao än själva Laos.

Det officiella språket i Laos är det som talas och skrivs i Vientiane. Det används som det gemensamma språket mellan alla laotiska och icke-laotiska folkgrupper som finns i landet.

Lao är ett enstavigt, tonalt språk men det innehåller många flerstaviga ord som lånats från indiska, pali och sanskrit liksom från khmer. Det har sex toner, 33 konsonanter och 28 vokaler. Språket har också tecken som skrivs ovanför bokstäverna för att markera uttalet. De sex toner som används är hög, mellan, låg, stigande, hög-fallande och låg-fallande. Ordet "sao" betyder tjugo, flicka, kudde eller morgon beroende på hur man uttalar det.

Lao talas förutom i nordöstra Thailand även i norra Kambodja. Det finns fem huvuddialekter i landet som var och en kan delas upp i flera undergrupper.

De flesta västerlänningar tycker att det är svårt att skilja mellan tonerna, men varje försök att ändå säga några ord kommer snabbt att skaffa dig vänner.


 
   
 

Under kolonialtiden användes franska i landet av myndigheterna och franska talas fortfarande i städerna, särskilt av den äldre generationen. Engelska används numera i ökande grad av myndigheterna och den yngre generationen i städerna lär sig också att tala engelska.

Folket tilltalar oftast varandra med sina förnamn i stället för efternamn.  Sabbai dee, som betyder "god hälsa" är en typisk laotisk hälsningsfras. Andra vanliga uttryck är bo pen nyang som betyder "det spelar ingen roll" eller "det är OK". Laotierna använder uttrycket för att lugna ner spända situationer eller konflikter.

 
                 
UPP
© Familjen Jonsson Storkamp
Contact us: k o n t a k t @ r e s b o r t . c o m