Sök på vår sajt
         
       
 
   
Pengar i Laos

Laos
Bilder
Do & Do Not in Laos
Laos Historia
Högtider & festivaler
Jämförelser mellan Laos och Sverige
Klimat & väder
Religioner i Laos

Språket
Tidsskillnad mellan Laos och Sverige

Vad bör man ha med sig?
Vart kan man resa i Laos?
Luang Prabang
Muang Sing
Old Muang Ngoi
Phongsali
Si Phan Don
Valuta i Laos
Valutaväxlare
Visum & pass


Artiklar om Laos

Ta Time Out i Laos
Hemligheten om Laos

               
  Kip
Valutan i Laos heter kip. I augusti 2005, när detta skrivs, är kursen sådan att en krona kostar 1 398 kip. Mynt används inte och den lägsta sedeln är 1 kip, vilket innebär att den är helt värdelös (0,0007 kr). Den lägsta sedeln som används allmänt är 50 kip (0,04 kr). Den största är på 20 000 kip (14,31 kr) så det blir en tjock bunt av sedlar och en tjock bula på fickan när man växlar. Delvis på grund av detta används thailändska Bath och US dollar på många ställen. Se dock upp för 100-dollarssedlar från 1990. De accepteras ofta inte i Asien om de inte är från senare år.

Dyrare saker som till exempel guidade turer, hyrbilar hotell betalas med US dollars eller Bath medan smärre utgifter betalas med kip. Thailändska Bath accepteras ofta villigt i de flesta städerna medan det är bäst att ha med sig kip på mindre platser. Bussar accepterar med få undantag bara kip. Det är normalt att priset anges i kip, Bath och dollar.

Det finns inga restriktioner för hur mycket pengar du kan föra in i landet förutom ett maximum av 100 000 thailändska Bath.
Kip kan inte användas utanför Laos, så dina sedlar blir värdelösa när du för dem ut ur landet om du inte kan överlämna dem till någon som skall resa in i landet.

Resecheckar
Det har blivit lättare att växla pengar och lösa in resecheckar i Laos. Det finns nu flera utländska banker, de flesta thailändska, med kontor i Vientiane som Siam Commercial Bank, Thai Farmers Bank, Standard Chartered m.fl.
Le Banque pour Comerce Exterieur Lao, Lao Mai Bank och Phak Thai Bank växlar de flesta större valutorna och även resecheckar utställda i US dollar och brittiska pund. En del banker tar en uttagsavgift runt 2 $ per inlöst check så det kan vara idé att ha dem på större summor. Det finns en försumbar skillnad i växelkursen mellan banker och växlingskontor.

ATM, (uttagsautomater)
Utländska banker har ibland en skylt där det står ATM. Men detta är inte ”gör det själv-automater”. Pengarna tas ut av bankpersonalen och uttaget kostar 3 % av den uttagna summan. Därför kan det vara klokt att, om du kommer från Thailand, först ta ut några tusen Bath från en ATM i Thailand
.

Du vet väl att en del svenska banker inte har någon uttagsavgift på sitt bankkort medan många andra tar en avgift på c:a 35 kronor per uttag när man är utomlands. Kolla med din bank före resan!

Kreditkort

När nu Laos har reformerat sitt banksystem och välkomnat utländska investeringar så har hanteringen av kreditkort blivit lättare. Utanför de större hotellen och restaurangerna i Vientiane och Luang Prabang kan du dock inte räkna med att klara dig med plastkortet. Ofta läggs 3 % till kostnaden.

 
   

100 Kip
100 kip
500 Kip
500 Kip
1 000 Kip
1 000 Kip
2 000 Kip
2 000 Kip
5 000 Kip
5 000 Kip
10 000 Kip
10 000 Kip
20 000 Kip
20 000 Kip

 
Här finner du en valutaväxlare som ger dig aktuella valutakurser.
 


 


Bangkok Post 17 januari 2006

Laos ger ut en sedel på 50 000 Kip

Bangkok Laos centralbank gav på tisdagen ut en ny sedel på 50 000 Kip. Den är värd cirka fem dollar, litet mindre än 200 Bath. Avsikten är att underlätta penningtransaktioner, meddelade statliga nyhetsorgan. Tidigare var den största sedeln på 20 000 Kip.

Laos Nationalbank menade att den nya utgivningen inte skulle öka inflationen, meddelade Radio Vientiane som avlyssnades i Bangkok.

Belutet att utge en ny sedel på 50 000 Kip undertecknades den 11 januari av premiärminister Bounnhang Vorachith, meddelane den statsägda radiostationen.

 
                 
UPP
© Familjen Jonsson Storkamp
Contact us: k o n t a k t @ r e s b o r t . c o m