Sök på vår sajt
         
       
 
   
Muang Sing i norra Laos

Laos
Bilder
Do & Do Not in Laos
Laos Historia
Högtider & festivaler
Jämförelser mellan Laos och Sverige
Klimat & väder
Religioner i Laos

Språket
Tidsskillnad mellan Laos och Sverige

Vad bör man ha med sig?
Vart kan man resa i Laos?
Luang Prabang
Muang Sing
Old Muang Ngoi
Phongsali
Si Phan Don
Valuta i Laos
Valutaväxlare
Visum & pass


Artiklar om Laos

Ta Time Out i Laos
Hemligheten om Laos

         
   
 

Muang Sing i norra Laos
Den lilla byn Muang Sing kan kanske vara berömd bland en kategori resenärer för sin bruk av opium, som förstås är olagligt. Men byarna med minoritetsbefolkningar som finns överallt runt omkring ger en mera pittoresk verklighetsflykt i riktning mot verkliga paradis och ett ursprungligt sätt att leva …

Beskrivning

En by med en huvudgata nära den kinesiska gränsen som är full av opium, västerlänningar och med minoritetsfolk runt om.

Kommentarer
Själva byn är lite påfrestande med omgivningarna är fantastiska på en cykel.

Vad kan man göra?
Säg så snart som du stigit av bussen ”No thank you” till gatuförsäljarna. Upprepa detta under hela din vistelse. Ge upp och köp ett armband. Insistera sedan på att du bara kommer att köpa ett armband. Ta foton av den färgrika lilla marknaden.Hyr en cykel och fly ut på landsbygden. Besök minoritetsbyar, Akha, Hmong, Lao Huay, Mien, Lolo, Yunnanese … Kolla på den kinesiska gränsen som ligger 9 km bort (Akha och Mien-byar just före). Ge dig av på en trek, men be medresenärer att rekommendera någon organisatör innan eftersom det förekommer rapporter om dåligt organiserade turer. Gå och lägg dig tidigt.

Vad du kanske inte tycker om
De väldigt aggresiva gatuförsäljarna. Att erbjudas opium varannan minut. Att nästan se flera västerlänningar och gatusäljare än ortsbefolkning. Elektricitet bara från 18:00 till 21:00. Inget varmvatten i duschen på GH, bara i termos. Att du måste betala mer för laotiskt öl, 30 Bath, än för en pipa opium, 5 Bath. Upptäcka alltför sent att narkotikamissbruk är förbjudet i Laos.

 
 

Hur länge?
Ett par dagar behövs för att utforska omgivningarna.

Var kan man bo?
Det bästa stället är bakom marknaden där det är tystare än på huvudgatan.

Singsai GH
Sväng höger efter marknaden och busshållplatsen sedan rakt fram. Har trevliga rum eller bungalower med dusch för 75 Bath. Bo här för det centrala men ändå lugna läget i utkanten. Vad du kanske inte tycker om är läget på rummen som ligger på bottenvåningen.

Siang Savang GH
Fortsätt till höger.Har rum med en stor eller två små sängar och dusch, 75 Bath. Bo här för de stora rena rummen på övervåningen och det relativa lugnet.

Champadaeng GH
Ligger precis bakom marknaden före de två GH ovan. Har rum som är OK med dusch för 75 Bath. Bo här för egen ingång till rummen. (De flesta GH stänger dörren kl. 21:00)

På huvudgatan, från busshållplatsen ner mot nordost:

Sengkhatiyavong GH
Det första till höger. Enkla men OK rum utan dusch, en person 50 Bath, två 70 Bath, tre 100 Bath.

Viengxay GH
Till höger. Enkla och inte särskilt rena rum, 100 Bath med dusch, 75 Bath utan. Dyrt.

Viengphone GH
Till höger. Har inte särkilt rena, enkla rum med fläkt, 75 Bath med och 50 Bath utan dusch.

Taligu GH
Till höger. Små, rena rum med stora toaletter, 75 Bath.

Muangsing GH
På vänster sida, mitt emot gästhusen ovan, en bit från gatan. Rummen är OK men utan dusch 75 Bath. Några rum har utsikt över templet.

Singthong GH
Enkla, inte speciellt rena rum utan dusch för 75 Bath. Dyrt.

Sengdeuane GH
På vänster sida, cirka 30 meter efter bron. Enkla stora rum för 1, 2 eller 3 personer 50 Bath, mycket bättre rum med dusch i ett trevligt hus för 150 eller 200 Bath. Bo här för att få de billigaste rummen i byn om ni är tre personer.

Utanför byn

Adima GH
Ligger 8 kilometer bort i ett vackert område nära byar. Bungalows i Yao- och Ikho-stil med palmtak, veranda och dusch, 150 till 200 Bath. Hör er för om det finns lediga rum på Viengxai GH eller Amousome Restaurarant. Transporter dit klockan 9 och 15 för 10 Bath. Bo hör för den lugna miljön och det trevliga boendet. Vad du kanske inte gillar är att priserna kanske ligger högre eftersom det ligger utanför byn.

Var kan man äta?
Det finns många restauranger för resenärer.
Amuosome Restaurant rekommenderades som den bästa av alla. Den var verkligen trevlig, men jag provade inte alla rätterna, och inte heller alla restaurangerna …

Karta
500 meter efter bron, 30 Bath för en enkel karta i färg över området.

Cykel
Två ställen nära bron hyr ut cyklar för 20 Bath per dag.

Bank
Strax söder om marknaden, måndag till fredag 8:30 till 15:30. Resecheckar mot en provision om en dollar. En annan bank ligger nära Viengxay GH.

Tips från backpackers
Chayut Pihakaendr, Thailand (jan -04)
”Jag tyckte inte särskilt mycket om den här staden, vägarna var fulla med plastpåsar, men staden var perfekt för cykel. Jag cyklade till Adima GH där det fanns några laotiska flickor som erbjöd en trek som var mycket billig. 50 000 kip för tre olika byar med bergsfolk, när samma trek kostade 12 dollar för sex personer på turistbyrån i Muang Sing, så åk dit och hitta någon liten guide.
Gränsen mellan Laos och Kina är verkligen inget speciellt att besöka. De tillåter inte att du tar något foto så jag anser att det inte finns något skäl att fara dit. Resan med tuk-tuk kostar 5 000 kip per person.
Uppdaterade busstidtabeller i Muang Sing i december 2003:
Muang Sing – Nam Tha, 12 000 kip, går klockan 8:00 / 9:30 / 11:00 /13:00 / 14:00 / 15:00
Muang Sing – Muang Long, 10 000 kip, avgår 9:30 / 11:00 / 13:00 Från Muang Long kan du ta buss till Chiang Kok.
Föreståndare för busstationen heter Mr Som.
Siang Savang GH har slagit igen så jag tycker att bästa stället att bo på är Intanon GH med fina rum. Rent, nytt, tyst inom 20 minuters promenad på väg mot gränsen, så ta en tuk-tuk. Badrum och kinesisk toalett inomhus. 30 000 kip för ett dubbelrum.
Adima GH har ändrat priset. Nu kostar det 40 000 – 60 000 kip för ett dubbelrum beroende på vilket typ av rum du vill ha. Gratis transport från Viengxai GH. Du kan köpa en kopia av en trekking-karta. Ett trevligt ställe att bo på.
Det finns en indisk restaurang som heter Hasina Indian Restaurant. Maten är bra men det är dyrt.
Pengar bör du växla i Nam Tha eftersom banken ger en väldigt dålig kurs.”

Hans & Greet, Belgien (nov -02)
” På Adima GH kan du köpa en karta för 7 000 kip med vägar till de omgivande byarna med bergsfolk. Bygget av det här gästhuset har verkligen blivit en kulturell katastrof för de omkringliggande bergsbyarna … Ge inte pennor till barnen, stoppa kameran i fickan och fortsätt att le”

Tam Chiwai, Hong Kong (sept -00)
” Det verkar vara en hel del turister som åker till Muang Xing bara för att röka opium och det är inte särskilt bra. Så snälla, uppmuntra inte narkotikahandeln där. Jag blev betryckt när ett femårigt barn frågade mig om jag ville röka opium.”
Jag stöder Tam till 200 % i det! Dessutom är det riskabelt att köpa något eftersom säljarna ofta går direkt till polisen och rapporterar att de sålt. En verkligt lönsam affär eftersom säljarna får tillbaka sin skit och poliserna får pengar från den som köpt."

Lämna Muang Xin
När du reser till Huay Xai kan du välja att ta bussen från Luang Nam Tha, när väglaget tillåter, 8 – 10 timmar beroende på vädret och kostar runt 300 Bath. Bussen går tidigt på morgonen. Eller så tar du en ”Speed Boat” från Xieng Kok. Den resan kostar 800 Bath och den tar 3 till 4 timmar. Båten avgår när passagerare dyker upp. Kolla Huay Xai för mer information om dessa resor. Resenärer åker dagligen till Xieng Kok för att försöka att få lift med kinesiska lastbåtar till Huay Xai. Jag vet inte om någon lyckats. Vet du?

Busstidtabell
Luang Nam Tha, 40 Bath, 2,5 timmar, avgår 8:00 / 9:00 / 10:00 / 11:00 / 12:00
Xieng Kok, 65 Bath, 2 timmar, avgår 9:00, 11:00

Resan till Luang Nam Tha
Någon hade hört att lastbilen skulle avgå klockan 7. Jag hade hört att den skulle gå klockan 8. Den gick tio minuter i nio, sedan 14 passagerare, inklusive 9 utlänningar, hade räknats in bak i lastbilen. Det blev inte den bästa resan i mitt liv, utsikten stördes av plastsjok på båda sidorna av lastbilen. Det hade nyligen regnat. Öronen utsattes för en ”Dolby surround-symfoni” av utländska språk. Resan innehöll dock en riktig högtidsstund. En av lokalbefolkningen pekade på det röda håret, den stora näsan och de stora öronen på en av västerlänningarna och kunde inte sluta att skratta på fem minuter. Han måste nog ha blivit förälskad eftersom han senare somnade lutad mot hans skuldra.

 
           
Källa:http://www.passplanet.com 
UPP
© Familjen Jonsson Storkamp
Contact us: k o n t a k t @ r e s b o r t . c o m