Sök på vår sajt
         
       
 
   
Luang Prabang i norra Laos

Laos
Bilder
Do & Do Not in Laos
Laos Historia
Högtider & festivaler
Jämförelser mellan Laos och Sverige
Klimat & väder
Religioner i Laos

Språket
Tidsskillnad mellan Laos och Sverige

Vad bör man ha med sig?
Vart kan man resa i Laos?
Luang Prabang
Muang Sing
Old Muang Ngoi
Phongsali
Si Phan Don
Valuta i Laos
Valutaväxlare
Visum & pass


Artiklar om Laos

Ta Time Out i Laos
Hemligheten om Laos

         
   
 

Luang Prabang i norra Laos

Som en av de platser som ingår I UNESCO:s världsarvslista är Luang Prabang KULTUR-stället i Laos. Väldigt turistiskt, men behåller ändå en avslappnad atmosfär nere vid floderna och det finns nog många gästhus för att alla backpackers skall få plats. Efter att ha promenerat genom staden som är full av tempel, kan du skölja av dig i ett av Asiens finaste vattenfall!

Beskrivning
En avspänd stad full av tempel och kultur vid två floder.

Kommentar
Som du kommer att se skrivet i varje gathörn, den här platsen finns på UNESCO:s världsarvslista.

Vad kan man göra?
Leta efter lediga och prisvärda gästhus. Promenera till fots längs de två floderna med palmer, tempel och franska kolonialvillor. Titta var de två floderna Nam Khan River och Mekong möts: Sabai Dii! Visa din reseguide för nyfikna munkar. Besöka Wat Xieng Thong, det
vackraste templet i staden, 5 000 kip, och vandra omkring bland de otaliga andra templen,oftast gratis, ibland cirka 1 000 kip i inträde. Åka nedströms på innerslangar. Se ortsbefolkningen få plastkassar fulla med sedlar på banken. Smutta på en fruktjuice medan du ser solen gå ner över Mekong. Vakna tidigt och se munkarna få mat under sin morgonrunda. Se en förgylld Buddha, en storartad mosaik eller stenar från månen på museét vid Kungliga Palatset. Skaffa dig vänner och chartra en buss till ett av Asiens vackraste vattenfall. Behåll dina vänner och besök grottan vid Pak Ou och näraliggande byar. Bergsklättra nära byn Ban Pan Ou. Klättra, sent på eftermiddagen, uppför sluttningarna till Phu Si för en fantastisk utsikt över staden. Det kostar 8 000 kip, men är gratis om du kommer före personalen som säljer biljetterna eller använder den östra stigen. Köpa din middag på nattmarknaden.

 
 

Vad du kanske inte kommer att tycka om
Se en massa skyltar med ”Sorry, we are full” vid lunchtid. Bristen på billiga gästhus. Trafikbullret och dammet på Mekong-gatan. Priserna på restaurangerna. Att använda så mycket tid för att ta av sig och på sig skorna vid templen. De ökande entrékostnaderna. Att inte ha några vänner till utflykterna (snyft). Ha gjort munkarna till en attraktion med den konsekvensen att donatorerna numera är rätt få. Att störas av fotografernas blixtar.

Hur länge?
Två dagar är ett minimum.

Var kan man bo?
Området nära Mekong i närheten av Wat That är populärt så det blir först fullbokat.

Saylom Khemkong GH
(212 304), Kim Khong St. Enkla rum på markplan eller en trappa upp. C:a. 3$.

Soomphol Phaky GH
(252 166) Ligger nära ovanstående. Värt att kolla. 3$

Vanvisa Villa
Första tvärgatan (soi) mot söder. Rum för 5 – 8 $. Stora charmiga rum med trevlig atmosfär.

Viradesa GH
(252 026), andra tvärgatan från Kim Khong. Sovsal 1$, rum 2–6 $. Billigt och vänligt.

Viradesa GH No 2
(252 268) Bara nerför samma gata. Sovsal 1$. Packad så den blir rätt ljudlig. Rum 2-3$. Liten trädgård.

What That GH
(212 913) Samma tvärgata som ovan. Enkelrum 2$, dubbelrum 4$. Charmiga, rena rum och en liten trädgård.

Vilay GH
Tredje tvärgatan, rum för 5$, värt att kolla.

Tanoy GH
Tredje tvärgatan, enkelrum 3$, dubbelrum 5$. Lite för pengarna.


Suankeo GH No 2
Tredje tvärgatan, enkelrum 2,5$, dubbelrum 3$.

Rattana GH
(252 255) Tredje tvärgatan, mycket rent och trevligt. 5$, lite för dyrt.

Souksavat GH
Fjärde tvärgatan. Rummen på övervåningen är OK för 2 – 3 $. Har ett tråkigt läge med högljudda kycklingar. Var säker på att detta inte är det enda gästhuset med de här problemen.

Phousy GH
(212 973) Gränd norr om museét med enkla rena rum för 4$. Lite för dyrt.

Chaliny GH
(252 377), Ban Choumkhong. Rena rum för 7 – 11 $. Varmvatten, men alltför dyrt,

Sikhounmuang GH
Nära Wat Nong Sikhunmeang 3,5 $. Vacker utsikt från en del rum.

Pa Phai GH
Ligger nära Wat Paa Phai. Enkelrum 4 $, dubbelrum 8 $. Franskt –laotiskt hur med atmosfär.

Heritage GH
Ligger mitt emot ovanstående och är rent och fint. 10 $ med varmvatten. Dyrt.

Phonethavy GH
Ta till höger strax efter Phousi Hotel och skolan och fortsätt 100 meter. Utmärkta rum för 4 – 5 $. Ger valuta för pengarna.

Kounsavan GH
(212 297) Strax efter det ovanför. Små men rena enkelrum för 2 $, dubbelrum 4$. Inget för långa personer. Taken är låga.

Chaleunsouk GH
(212 747) Till höger efter det ovanför. Alla rummen är trevliga och rena med varmvatten. Enkelrum för 3 $ och dubbelrum för 4 – 5 $. Personalen talar franska. Billigast I staden med dusch.

Viengkeo GH
(212 271) Setthathirat Rd. Trevligt, charmerande hus med rum för 2 – 3 $ med kallvattendusch.

Tips från backpackers
Alex (dec – 03)
” Heritage GH koster 10 $ med fläkt och 15 $ med AC, Det är mycket bekvämt och tyst. Långsam båt till grottorna vid Pak Ou kostar 10 $. Whiskeybyn kostar ofta inget extra.”

Spunky från Holland, (apr -03)
” Det var mycket svårt att finna ett billigt gästhus. De flesta kostar minst 8 dollar för ett dubbelrum. Efter en del letande fann vi Chitladta Guesthouse på Sisouphanh Rd (071-212 227) Mycket rent och trevliga rum fastän mycket bullrigt läge. Ett dubbelrum med egen toalett och kallvatten kostade 4 $ per natt. Inträde till alla templen, 500 kip. Inträde till vattenfallet vid Tat Kuang var 1 500 kip. Det finns många unga munkar i Luang Prabang och det är mycket lätt att få kontakt med dem. De vill träna sig på engelska. Vi träffade två munkar som visade oss runt Luang Prabang hela dagen. Hive Bar på Thanon Chao Sisuphon är en modern och trevligt inredd bar med populär musik som håller öppet till 23:30”

Amtrak Amtrakker, Australien (apr -03)
Luang Prabang ökar långsamt i synfältet när man närmar sig Luangprabang med en långsam båt från Huay Xai (130 000 kip) Jag tycker att det är ett fantastiskt ställe trots en massa motorcyklar. Jag bodde på Chamsoukhan? GH för 5 $ per natt. Det ligger bredvid Hong Café på en gata söder om Phousy Hotel. En hel del vägararbeten görs så det är rätt dammigt och lerigt. L´Etranger kaffeshop var ett trevligt ställe att slappa på och läsa gamla National Geographics. De visar film klockan 19:00 varje kväll.
En utflykt till Pak Ou-grottorna var toppen med en fräck guide som hette Pim? Vi besökte whiskeybyn, betalade 8 000 kip i inträde i grottan och besökte byn där man tillverkar papper men resan kändes mera som en familjeutflykt än som en organiserad tur. Du finner honom i korsningen av Mekong Promenade och det kungliga palatset. Hans pappa organiserar resor till Kuang Si-vattenfallen. Inträdet där kostar 15 000 kip och resan dit 35 000 för en halv dag.
Museet i Kungliga palatset var intressant att besöka, inträde 10 000 kip, men en ännu bättre upplevelse var konserten på den bredvidliggande teatern som började kl. 17.00 och slutade kl. 19.00 med dansare från etniska minoriteter. Showen går enbart på måndagar, onsdagar och lördagar och kostar från 4 $ till 10 $ beroende på hur nära scenen man sitter.
Det finns ytterligare en kulturell show på restaurangen Xingcai som börjar 19:30 varje kväll utom onsdagar där den franske ägaren berättar om kläderna och historien bakom de olika minoritetsgrupperna. Buffén med laotisk mat och uppträdandet är väl värda inträdet på 50 000 kip. Det finns foldrar på olika Internetcaféer som visar vägen dit.
Det annonseras mycket i Luang Prabang om minibussar till Vang Vieng/Vientiane för 12-18 $. Det finns dock VIP expressbussar som avgår 6:30 och 8:30, från Luang Prabang för 50 000 kip till Vang Vieng och 60 000 kip till Vientiane. Turen till Vang Vieng tog 6 timmar och ytterligare 3 timmar till Vientiane.
Storslagen natur och massor av beväpnade vakter längs vägen.”

Hans & Greet, Belgien (nov -02)
”Mayxay GH ligger mitt emot Lao Aviations kontor. Rummen kostar 20 000 kip – 8 $ med AC. Rund pool med lotusblommor. Vänliga ägare!
Det finns också en hel del dyrare hotell som kostar 30 $ eller mera. Vårt tips, UNESCO:s anställda bor där, är Sayo GH, i ett hus från kolonialtiden mitt emot Wat Xieng Muang. 15 $ för ett rum. Prova dem som finns en trappa upp!
Det finns många matställen med fruktjuicer och bagetter. Nazim en indisk restaurang ligger framför Wat Visunnarat rekommenderas."

Tom Masschaele, Belgien (sept -01)
”Jag rekommenderar Rhama Hotel I Luang Prabang. Det är ett stort hotell, inte speciellt vackert som ligger mitt i staden med en mycket vacker utsikt över bergen, en stor fläkt och rymligt rum med eget badrum och varmvattendusch för bara 1 – 2 $.
Vad du kanske inte tycker om:
Massor av backpackers och indier. Inte speciellt rent men acceptabelt. Ganska ovänlig personal, men vem bryr sig? Det enda dansstället i staden ligger på markplanet men musiken, inklusive levande musik från band som spelar lao-rock, slutar vid 23-tiden.
Mitt emot ligger några billiga och bra matställen där du kan äta väldigt billigt, särskilt soppa med grönsaker, och den enda puben i staden. Jag vill också rekommendera restaurangen som heter Malé eller något liknande som har en underbar utsikt över Mekongfloden, billiga priser och utmärkta fiskrätter.
Var kan man äta?
Nattmarknaden som ligger vid Mekongfloden, finns som närmaste granne norr om hotellområdet. Söder om banken kan du få goda bitar av sallad för 100 kip och nudlar för 2 000 kip. Kallt te är gratis men kom tidigt. Under dagen kan du finna smakliga smörgåsar i hörnet av Mekong och Norra Poststationsgatan för 1 000 kip
Internet: Det ligger två ställen på Phothisalat Rd, mittemot banken och nära Wat Pha Phutthabaat där det kostar 450 kip/minut.”

Chayut Pihakaendr, Thailand (jan -04)
"Luang Prabang är en populärt resmål I Laos och ett av UNESCO:s världsarv. Jag kom till LP från Vang Vieng och resan tog sex timmar med ac-buss och kostade 55 000 kip. Jag tycker att det är bättre att åka lokalbuss för 40 000 kip vilket är mycket billigare eftersom ac-bussen inte hade sin luftkonditionering påslagen, så varför skulle jag betala mer? Bussen gjorde ett lunchuppehåll och jag kom fram till LP sent på eftermiddagen. Det var svårt att hitta något billigt gästhus. Det billigaste jag kunde finna kostade 120 – 200 Bath och hade dåliga och smutsiga rum så jag beslöt tillsammans med min vän att bo på Rhama Hotel som kostade 10 $ för ett rum med fläkt och 16 $ för ett luftkonditionerat. Allt som du behöver fanns, varmvattendusch, kabel-TV, kylskåp osv.

Munkarnas tiggarrunda börjar 05:30 och den är trevligt att fotografera. Jag betalade 3 $ per person för en båt till Tham Ting och 3 $ för en lastbil för sex personer till vattenfallen vid Kwan Si. Internet är billigt jämfört med andra platser i Laos, bara 200 kip/minut på Phu Si Rd
Det finns två busstationer i Luang Prabang.
1. Den norra busstationen är för resenärer till någon plats i provinsen som Nong Khiaw, Muang Ngoi etc.
2. Den södra busstationen är för den som skall åka utanför provinsen Luang Probang, som Luang Nam Tha, oudomxai, Phonsali etc.

Jag tycker att man bör besöka denna historiska plats en gång i livet och det kan vara din sista möjlighet att roa dig innan du besöker något ställe i norra Laos. Du bör växla pengar här eftersom du får en bra växelkurs.”

Lämna Luang Prabang?

Med båt:
– Till Nong Khiaw kostar det 43 000 kip per person, sex vackra timmar uppströms, avgår med bara några passagerare eftersom den måste åka tillbaka dit. Från Nong Khiaw kostar det 65 000 kip per person med ett minsta antal om åtta passagerare. Det finns emellertid en baksida. Båten tar inte passagerare från Nong Khiaw varje dag så ingen kan säkert säga när det går en båt från Luang Prabang. Kontrollera dag för dag …
– Till Pak Beng. Långsamma avgår båtar varje dag klockan åtta och resan uppströms tar två dagar och en natt. Kostnad 45 000 kip. Den finns också en ”snabb” långsam båt som bara tar en dag som avgår måndagar och fredagar med samma pris. Snabbåtar kostar 90 000 kip och tar 3–4 timmar.
– Till Huay Xai. Samma båt som ovan. Tre dagar och två nätter eller två dagar och en natt med en ”snabb” långsam båt för 85 000 kip. Snabbåten tar sju timmar och kostar 180 000 kip.

Det är också möjligt att resa till Vientiane med båt men avgångarna är nu oregelbundna eftersom det är mycket billigare och snabbare att åka landvägen. Kontrollera…

Med flyg
– Bangkok. Med Angel Air kostar biljetten 100$. Fyra nonstopflygningar per vecka på onsdagar och söndagar. Via Chiang Rai kan man resa måndagar och fredagar för 70 $ eller via Chiang Mai för 80 $ två gånger i veckan.
– Kumming: 100 $ en gång i veckan.
– Vientiane: 55 $ dagligen
– Phonsavan: 35 $dagligen. Därifrån kan man flyga till Vientiane för 44 $.
– Huay Xai: omkring 40$, dagligen
– Luang Nam Tha: runt 40 $, två gånger i veckan.

Med buss
Det finns två busstationer som ligger en bit utanför staden. En Tuc Tuc bör kosta 2 000 kip till norra busstationen och 3 000 kip till den södra busstationen.

  
Källa:http://www.passplanet.com 
                 
UPP
© Familjen Jonsson Storkamp
Contact us: k o n t a k t @ r e s b o r t . c o m