Sök på vår sajt
         
       
 
   
Ta Time Out i lugna Laos

Laos
Bilder
Do & Do Not in Laos
Laos Historia
Högtider & festivaler
Jämförelser mellan Laos och Sverige
Klimat & väder
Religioner i Laos

Språket
Tidsskillnad mellan Laos och Sverige

Vad bör man ha med sig?
Vart kan man resa i Laos?
Luang Prabang
Muang Sing
Old Muang Ngoi
Phongsali
Si Phan Don
Valuta i Laos
Valutaväxlare
Visum & pass


Artiklar om Laos

Ta Time Out i Laos
Hemligheten om Laos

   

Laos kommer förmodligen på sista plats som turistmål i området runt Indokina. Landet når inte upp till den rika kulturen, variationerna och den turistiska infrastrukturen i Thailand, den förför inte människor som Angkor Wat i Siam Rep i Kambodja och den har inte heller de känslomässiga bindningarna till nutidshistorien som Vietnam har.

Laos ligger i botten tillsammans med Burma, eller Myanmar som den nuvarande regeringen kallar landet, med sin förmåga att locka utländska besökare. Om du bara kunde välja att besöka ett av länderna skulle det inte bli Laos. Men som en del i en resa för att utforska Indokina förtjänar Laos sin plats.

Ekonomiska lättnader har medfört en enorm utveckling av Laos under det senaste årtiondet. Amerikanska och japanska fordon ses i huvudstaden Vientiane, tillsammans med cyklar, tuk-tukar och motorcyklar. Flera moderna hotell har öppnats och Internetcaféer finns lättillgängligt i hela staden. Men om man jämför med grannländernas huvudstäder är Vientiane globaliseringens ozonhål, ingenstans kan man se något höghus.

Förändringstakten är sådan att man fortfarande långsamt kan se tiden passera. Det finns inte många moderna nöjen att slösa sin tid på. Ärligt talat finns det få vackra byggnadsverk i huvudstaden. Mellan tempelbesöken och försöken att pruta ner priserna på billigt silke på morgonmarknaden, Talat Sao, tillbringar besökarna tiden med att smutta på Beer Lao nere vid de dammiga stränderna av Mekongfloden.

Det är en plats där känslan av att befinna sig i ett tidsmässigt tomrum en fängslande upplevelse. Ortsbefolkningen tar det också väldigt lugnt vilket bidrar till den tillbakalutade stämningen. De är ett mycket charmerande folk, tillbakadragna och tystlåtna och i största allmänhet oförstörda av kapitalismen. Detta betyder inte att de inte försöker att tjäna pengar på lättlurade turister. Men det är fortfarande en plats där ett leende och ett gott uppförande öppnar dörrar.
De misslyckanden som laotierna möter när man försöker att tillfredsställa turisternas behov beror mera på okunskap och brist på erfarenhet än på att man inte försöker.

 
 

Vientiane och andra större turistmål i Laos är säkrare än de flesta platserna i Indonesien. Den laotiska regimens starka grepp över landet innebär en kraftfull kontroll över säkerheten. De senaste brottsligheten rör drogrelaterade strider och rebeller som kämpar för frihet.

För indonesiska smaklökar är maten utmärkt. Den är inte lika starkt kryddad som den thailändska, men den är definitivt godare än vanlig mat i Vietnam eller Kambodja.

Pengar räcker långt i det här landet. Till och med för godtrogna turister är livet billigt i Laos. Den officiella valutan, Kip, växlas med omkring 10 500 för en US dollar. På gatan gäller kursen 10 000 Kip för en dollar. Laotiska handelsmän har vanligen tre plånböcker, eller en stor, eftersom affärerna parallellt görs upp i den lokala valutan, dollar eller i thailändska Bath. Om du inte tänker spendera mer än 100 US dollar finns det inte någon anledning att besöka något växlingskontor.

Två resmål står ut från de övriga; huvudstaden Vientiane och den förra huvudstaden Luang Prabang som ligger i en halvmåneformad kurva i Mekongfloden.

Bästa sättet att se och att uppleva Vientiane är till fots eller med en Tuk-Tuk. Med Tuk-Tuk kan du nå vilket mål du vill inom Vientiane för en kostnad av 4 500 kip per person.Cyklar eller motorcyklar är ett annat alternativ. Att hyra en motorcykel kostar cirka 15 USD per dag, och de finns i överflöd särskilt i närheten av gästhusen vid Mekongfloden och morgonmarknaden.
Taxibilar kan också finnas på speciella platser i staden men chaufförerna tenderar att göra resorna till rena äventyr. Den som är stadd vid kassa kan också hyra bil. Huvudgatorna genom staden är asfalterade, men annars så är de oftast grusvägar. Var försiktig när du färdas på gatorna i Vientiane. Laotierna själva, och i det här fallet turistorganisationen, säger att de ”kör med inspiration och med Buddhas hjälp”.

   
Mitt på Vientianes huvudboulevard ligger Patouxay, Laos variant av Paris Triumfbåge. Liksom Monas i Jakarta är det en av dessa storvulna byggnader som byggts som politiska monument och som på något sätt tagit sig in i alla resehandböcker som ett ”måste”. På grund av den strategiska placeringen i staden kan du inte undvika att komma förbi Patouxay även om du inte planerat att besöka det.
  Den mest minnesvärda sevärdheten i Vientiane är stupan i That Luang. Den är landets nationalsymbol och legenden berättar att den innehåller ett hårstrå från Buddha. Den uppfördes år 1566 och krig och tidens tand hade lämnat mycket av de ursprungliga byggnationerna i ruiner tills den restaurerades av fransmännen för ett århundrade sedan. Jämfört med andra stupor och tempel verkar That Luang enkelt och kal men guldglansen gör den till en fantastisk syn när den nås av ljuset från den nedgående solen.    That Luang
  Vientiane är Xieng Khuan   Ett måste för alla som gör ett kort besök i Vientiane är Xieng Khuan eller Buddhaparken. Den ligger på stranden av Mekongfloden inte långt från Friendship Bridge som förbinder Laos med Thailand. Xieng Khuan ligger runt 25 kilometer från Vientiane. Det är en märklig plats med ett begränsat historiskt värde, den fungerar i själva verket mera som en park. Den är unik för flera dussin Buddhistiska och hinduiska statyer och huvudattraktionen är en 50 meter lång vilande Buddha. De flesta är gjorda av grundläggaren Luang Phu Boon Lua.
  Juvelen i Laos är utan tvekan Luang Prabang. Om Vientiane är morgondagens stad i Laos så representerar Luang Prabang landet som det var och i stora delar fortfarande är.

Ett kort skutt med flyg eller en tolvtimmarsresa med buss norrut från Vientiane ligger staden som utsetts till en av platserna på FN: s världsarvslista. UNESCO säger att det är en av de bäst bevarade historiska städerna i Sydostasien. Runt tre dussin tempel och många kolonialbyggnader från den franska tiden finns här samlade på halvön vid Mekongfloden. Två dagars strövande runt i staden är tillräckligt. Staden är ett paradis för fotografer och en mötesplats för gryende filosofer och själsligt sökande.

Uppför dig som en turist om du måste, men lämna kartan hemma och sluta bekymra dig om ifall mobiltelefonens signal är stark nog. Lugnet och friheten från bekymmer som man känner när man gått vilse i Luang Prabang ger dig möjligheter till enkla nöjen och komplexa tankar.

             
Källa: The Jakarta Post
 
                 
UPP
© Familjen Jonsson Storkamp
Contact us: k o n t a k t @ r e s b o r t . c o m