Sök på vår sajt
         
       
 
   
Tips och fakta om Laos

Laos
Bilder
Do & Do Not in Laos
Laos Historia
Högtider & festivaler
Jämförelser mellan Laos och Sverige
Klimat & väder
Religioner i Laos

Språket
Tidsskillnad mellan Laos och Sverige

Vad bör man ha med sig?
Vart kan man resa i Laos?
Luang Prabang
Muang Sing
Old Muang Ngoi
Phongsali
Si Phan Don
Valuta i Laos
Valutaväxlare
Visum & pass


Artiklar om Laos

Ta Time Out i Laos
Hemligheten om Laos

       
  Om Laos
Sextio procent av laotierna är buddhister och detta faktum återspeglas i alla livets skeden och blir det överskuggande intryck som du kommer att ha med dig när du återvänder från landet. Tempel och stupor (en stupa innehåller någon relik från Buddha eller någon annan upplyst person) verkar dominera arkitekturen till och med i den allra avlägsnaste byn, och grupper av munkar i färgglada dräkter är svåra att missa på gatorna.
Försök att stiga upp så att du kan vara med den dagliga pintabot, tiggarrundan, särskilt om du befinner dig i Luang Prabang.
   
  Kart över Laos  

Buddhistisk tradition
Sangha, klostersamhället, följer en månghundraårig tradition, och buddhismen styr folkets syn på frågor som gäller moral och etik. Därigenom spelar den en dominerande roll i både samhället och undervisningen. Munkarna är mycket respekterade och värderas högt i samhället. De buddhistiska tankarna om att varje person har ett eget ansvar för moral och medkänsla fortsätter att leva vidare trots att nya generationer växer upp och mycket förändras.

De buddhistiska tankarna om accepterande och medmänsklighet spelar en stor roll i laotiernas vardagsliv.


 

Dispyter är sällsynta och när utlänningar grälar på någon från Laos uppnår de bara motsatsen till det resultat man vill ha.
Till och med ett kort besök i Laos ger unika insikter i buddhistisk kultur.

Laos för resenären
Laos är ett utvecklingsland, och ett av världens fattigaste. Sedan länge har landet varit en favorit bland ”backpackers” som, trots landets usla vägar och mycket enkla boende, kommit för att få chansen att uppleva lite äventyr.

  Laos flagga
Laos flagga
 

Karin Boye uttryckte det: ”Nog finns det mål och mening i vår färd, men det är ändå vägen som är mödan värd” och det gäller i högsta grad för Laos. Det är något särskilt med det kamratskap och de kontakter som skapas med både reskamrater och lokalbefolkning på en skumpande buss under en resa som tar en hel dag eller en lika lång slingrande resa på floden.

De glest liggande resmålen, utanför de två största städerna, är lantliga byar och små, dammiga och obetydliga städer. Det finns spännande möjligheter till trekking i nästan orörd djungel och man kan möta etniska minoriteter i norr. Det är bara i huvudstaden Vientiane och i Luang Prabang som man kan bo bekvämt. Vägnätet har alldeles nyss börjat byggas ut och resor på landsbygden kan ta lång tid och kan vara strapatsrika. Många resenärer tycker att Laos är fantastiskt och skaffar sig under resan, ofta genom kontakter med andra, information om något intressant resmål och lämnar sedan huvudleden för att tillbringa någon natt utan bekvämligheter i någon minoritetsby eller någon avlägsen stad.

Geografi och befolkning
I Laos finns stora skillnader både när det gäller geografi och befolkning. Från Vientianes stadsliv till det tillbakalutade lugnet i söder och djungeln i norr. I norr finns ett unikt ”lapptäcke” av etniska minoriteter och även inom Lao-folket finns det unika etniska grupper med kulturer som skiljer sig åt sinsemellan, t ex mellan norr och söder eller mellan höglandet och slätterna.
Landet består av väldiga områden av djup djungel, öppna jordbruksbygder och till och med tropiska öar i floderna längst söderut. Här finns också lämningar av forntida civilisationer, som Krukslätten och Wat Phu, ett hinduiskt tempelområde som kan vara äldre än Angkor Wat.

  Den kungliga flaggan   Med den utveckling som turistnäringen och industrin har nu, är många oroliga över konsekvenserna för natur och kultur i detta fridsamma land utan kust. Om Laos skulle följa grannen Thailands exempel, som landet gör på många andra områden, skulle skogsbruket och vattenkraftsutbyggnaden exploateras och charter- och paketrese-turismen förvandla de etniska byarna till mänskliga zoologiska trädgårdar.
 

 Den kungliga flaggan

       
 

Framtiden
Tillsammans med FN-organ försöker Laos regering att se till att utnyttjandet av naturresurserna sker i en lugn takt för att kunna skydda viktiga delar av landet. De kulturella förändringarna börjar i städerna och klädmodet ändras snabbt liksom attityder. Detta innebär en förlust av en unik och vänlig livsstil. Därför är Laos en plats där vi bör färdas varsamt. Utländska resenärer är ändå mycket välkomna och besökaren uppmanas att göra sitt bästa för att bevara och delta i de kulturella sederna. Laos unika buddhistiska särart och fridsamma tradition är lika öppen mot oss som vi är att ta emot den.

Besökaren kan i Laos njuta av Sydostasiens mest otämjda natur, paddla kajak eller gå på ”trek” bortom allfarvägarna, se forntida arkitektoniska underverk, uppleva vänligheten, lättsamheten och den unika gästvänligheten hos laotierna och vara med om buddhistiska ritualer och kultur som kan skänka lugn till din resa. Det är ett förtrollande land som fordrar att du saktar ner takten i livet så att den passar landets egen. Landets skönhet finns inte bara vid en solnedgång över Mekong utan också i leendet vid en marknadsplats eller en improviserad laotisk lektion i ett gathörn, saker som är lätt att missa om du har bråttom.

 
                 
UPP
© Familjen Jonsson Storkamp
Contact us: k o n t a k t @ r e s b o r t . c o m