Sök på vår sajt
         
       
 
   
Högtider och festivaler i Laos

Laos
Bilder
Do & Do Not in Laos
Laos Historia
Högtider & festivaler
Jämförelser mellan Laos och Sverige
Klimat & väder
Religioner i Laos

Språket
Tidsskillnad mellan Laos och Sverige

Vad bör man ha med sig?
Vart kan man resa i Laos?
Luang Prabang
Muang Sing
Old Muang Ngoi
Phongsali
Si Phan Don
Valuta i Laos
Valutaväxlare
Visum & pass


Artiklar om Laos

Ta Time Out i Laos
Hemligheten om Laos

       
 

Den gregorianska kalendern, den som vi också använder i Sverige, är den officiella kalendern för administrationen i Laos, men i många byar följer man fortfarande månkalendern. Den laotiska kalendern är en blandning av kalendrar från Vietnam och Khmererna. Den är baserad på solens och månens rörelser men den skiljer sig från Buddhistkalendern som används i Thailand.

Nyåret infaller i december men firas i april när tecknen är mera gynnsamma. Liksom i Kina är varje år döpt efter ett djurnamn. Veckorna är ordnade efter månens faser och så är även dagarna. Året delas upp efter solens gång.

Högtider i Laos är oftast förbundna med jordbrukets olika säsonger eller historiska Buddhistiska helgdagar.

Januari
Bun Pha Wet
Det här är en festival med anknytning till templen när jataka eller födelseberättelsen om prins Vestsantara, Buddhas näst sista liv, berättas. Det här är också ett gynnsamt tillfälle för laotiska män att vigas till munk. Planläggningen av Bun Pha Wet är förskjuten mellan olika byar så att släktingar och vänner som bor där kan närvara vid varandras högtider.

Februari
Magha Puja (Makkha Bu-saa)
Denna högtid högtidlighåller ett tal som Buddha gav inför 1 250 upplysta munkar som kommit för att lyssna till honom utan att först ha fått någon kallelse till mötet. I talet fastlade Buddha reglerna för de första klostren och förutsade sin egen död. Mässande och offer tillhör högtidligheten som kulminerar med en ljusprossesion som gör runt varje wat (tempel) i hela landet. Firandet är störst i Vientiane och vid khmerruinerna av Wat Phu, nära Champasak.

Vietnamesiska Tet & det kinesiska nyåret
Dessa högtider firas i in Vientiane, Pakse och Savannakhet med fester, öronbedövande nonstopfyrverkerier och besök i vietnamesiska och kinesiska tempel. Affärer som ägs av vietnameser och kineser är oftast stängda under tre dagar.

Mars
Boun Khoun Khao
En lokal skördefest som firas runt templen.

 


 
April

Boun Pimai
Boun Pimai firar det laotiska nyåret. Som tidigare nämnts är firandet av nyåret uppskjutet till april när dagarna blivit längre än nätterna. I april har det också blivit hetare så det känns bättre att få vattenslangar som sprutar på dig och hinkar med vatten kastade över dig. Festen tjänar också syftet att framkalla regn. Pimai är en av de viktigaste årliga festerna, särskilt i Luang Prabang. Statyer av Buddha i den ställning där han åkallar regn, (se bilden) duschas under en ceremoni med vatten som hälls över dem.
 
Buddha åkallar regn
 

De små stuporna av sand, prydda med serpentiner, som finns inne på klosterområdet är symboliska önskemål om hälsa och lycka det kommande året. Det firas med sång (mor lam) och ringdans (ramwong). Festligheterna pågår vanligen under tre dagar.
Liknande högtid firas i Thailand, Kambodja och Burma.

Maj
Första maj är en allmän helgdag

Boun Bang Fai, raketfestivalen
Raketfestivalen är en buddhistisk festival för att framkalla regn som hålls i nordöstra Thailand och Laos. Det här kan vara en av de vildaste festerna i landet med mycket musik och dans, processioner och mycket skoj. Det kulminerar med att stora bamburaketer byggs och de dekoreras av munkar innan de bärs iväg i procession innan de skjuts iväg mot himlen. Ju högre en raket kommer desto större blir byggarnas ego. De som konstruerat misslyckade raketer kastas i leran. På en del platser färgar männen sig med sot från lampor medan kvinnorna tar på sig solglasögon och bär snidade träfallosar för att imitera män. Festivalen pågår i två dagar.

Visakha-Busaa (Visakha Puja)
Denna högtid infaller den 15 måndagen i den sjätte månaden och räknas som Buddhas födelsedag samt dagen för hans upplysning och död (parinibbaa). Aktiviteterna sker runt tempelområdet med många hymner, ceremonier och på kvällen vackra ljusprocessioner.

Juni/juli
Barnens dag, den 1 juni är en allmän helgdag.

Khao Phansaa (Khao Watsa)
Denna högtid är början av en tre månader lång period då munkarna lever i stillhet och fastar. Under den här tiden förväntas munkarna stanna i klostret. Under andra perioder har de tillåtelse att vandra mellan klostren eller gå omkring på landsbygden
Perioden är också den vanligaste för unga män att under en kortare period tillbringar en tid i klostren innan de gifter sig.
Högtiden börjar vid fullmåne i juni/juli och fortsätter till fullmåne i oktober. Det slutar med en ceremoni, Kathin, då munkarna får gåvor.

Augusti
Haw Khao Padap Din
Detta är en allvarsam festival då de levande visar sin respekt för de döda. Många kremeringar sker och skelettdelar grävs upp inför dessa. Gåvor ges till klostren så att munkarna skall mässa för de avlidnas skull.

September
Boun Ok Phansaa
Det här är slutet på den buddhistiska fasteperioden och de troende ger sina offer till klostren. Det är månad nummer nio i Luang Prabang och nummer elva i Vientiane och markerar slutet på regnperioden. Båttävlingar sker på Mekongfloden med besättningar på femtio eller mer, både män och kvinnor. Kvällen före tävlingen sätter man ofta ut små dekorerade flottar på floden.

Oktober
Awk Phansaa (Awk Watsa)
Detta markerar slutet på munkarnas tremånaders period av stillhet i klostret. Munkarna tillåts att lämna klostret och kan resa. De får kläder, tiggarskålar och andra saker som hör till deras liv. På kvällen före Awk Phansaa gör många människor små farkoster av bananblad som bär ljus, rökelse och andra offer som de sätter ut i floderna, en sed som kallas Lai Hua Fai, liknande Loy Krathong i Thailand

Bun Nam
En andra festival som hålls i samband med Awk Phansaa är Bun Nam (vattenfestival). Båttävlingar, suang heua, hålls ofta vid städer som ligger vid vattnet, som Vientiane, Luang Prabang och Savannakhet. I mindre städer flyttas ofta dessa tävlingar fram till nationaldagen, den 2 december, så att man inte har två dyra festivaler inom två månader.

November
Boun That Luang
Firas i alla Laos pagoder med den mest entusiastiska och färgfyllda i Vientiane. Förutom de religiösa riterna inkluderar firandet lokala marknader, processioner, skönhetstävlingar och andra festiviteter.

December
Nationaldagen
Nationaldagen I Laos är en allmän helgdag som firas den andra december. Den firar proletariatets seger över kungamakten år 1975 med parader tal osv. Laos flagga och kommunistflaggans hammare och skära syns över hela landet. Firandet är obligatoriskt även om en del fattigare kommuner flyttat framen del av aktiviteterna från Awk Phansaa för att spara pengar.

 
                 
UPP
© Familjen Jonsson Storkamp
Contact us: k o n t a k t @ r e s b o r t . c o m