Sök på vår sajt
         
       
 
   
Gamla Muang Ngoi i norra Laos

Laos
Bilder
Do & Do Not in Laos
Laos Historia
Högtider & festivaler
Jämförelser mellan Laos och Sverige
Klimat & väder
Religioner i Laos

Språket
Tidsskillnad mellan Laos och Sverige

Vad bör man ha med sig?
Vart kan man resa i Laos?
Luang Prabang
Muang Sing
Old Muang Ngoi
Phongsali
Si Phan Don
Valuta i Laos
Valutaväxlare
Visum & pass


Artiklar om Laos

Ta Time Out i Laos
Hemligheten om Laos

 

Gamla Muang Ngoi i norra Laos

Två timmar uppströms från Nong Khiaw ligger en liten by som nyligen öppnats för turister. Där hittade jag Laos som det förmodligen var för ett par år sedan, inte så turistanpassat, billigt och mycket gästvänligt och leende. De senaste rapporterna är att alla gästhusen redan är fyllda med resenärer vilket får mig att frukta det värsta. Kanske det är nödvändigt att fortsätta en bit norrut för att finna det ursprungliga …

Beskrivning
En charmig by med en gata mitt i ingenstans.

Kommentarer
Laos som det förmodligen var för ett par år sedan, inte så turistanpassat, billigt och mycket gästvänligt och leende. Men du kan förstås inte vänta dig någon lyx …

Vad kan man göra?
Le tillbaka mot folk, ”sabaidii!” Lära de lokala barnen lite engelska. Härma den upphängda vitlöken; njut av solvärmen. Bli grottforskare. Titta på hur lau-lao destilleras. Titta på en massa fjärilar. Smaka på nya frukter. Titta på fiskarna.

Titta på nya sätt att använda splitter från bomber (som staket t.ex.).Framför allt, ta det lugnt och njut!

Vad du kanske inte tycker om.
Den här platsen är kanske snart förstörd. Några barn frågade redan efter pengar efter att ha visat en kort dans. Att inte ta med en stark ficklampa till grottan. Den förväntade massinvasionen (jag har redan hört dåliga nyheter …).

Hur länge?
Från en dag till mycket längre om du vill förlänga perioden av lugn och ro.

 

 

 

Var kan man bo?
Tre ställen erbjuder enkel- och dubbelrum för 10 000 kip (augusti -03)
Lattanavongsa GH
Just ovanför piren. Det mest bekväma med lyse (generator) och toalett med bra rum på övervåningen.
Boupha GH
Ta till höger i riktning söderut i tvåhundra meter. Boupha är det enklaste, ingen elektricitet, dusch utomhus och rum av bambu.
Khamleck Philasouk GH
Ligger efter föregående en bit från vägen med madrass på golvet på övervåningen och toalett.

Var kan man äta?
Du kan köpa nudelsoppa för 1 000 kip på alla GH ovan. Priserna är rätt lika överallt och faktiskt billigare än i Luang Prabang.


Tips från backpackers
Tam Chiwai, Hong Kong (sept -00)
Det verkar vara en hel del turister som åker till Muang Xing bara för att röka opium och det är inte särskilt bra. Så snälla, uppmuntra inte narkotikahandeln där. Jag blev betryckt när ett femårigt barn frågade mig om jag ville röka opium.”
Jag stöder Tam till 200 % i det! Dessutom är det riskabelt att köpa något eftersom säljarna ofta går direkt till polisen och rapporterar att de sålt. En verkligt lönsam affär eftersom säljarna får tillbaka sin skit och poliserna får pengar från den som köpt.

Jesper Andersson, Sverige (mars -01)
” Ett litet men rätt vackert vattenfall finns två timmars promenad från gamla Muang Ngoi. Fråga engelskläraren Kong Keo i byn hur man skall gå. Jag var den första som såg det.”

Peter Christiaen, Belgien (mars -02)
” Munag Khua. Jag gillade det här stället. Livlig stad vid Nam Ou-floden. Mycket av normalt liv pågick, fiske, klädtvätt i floden, grisslakt och färjor … Jag tror att Laos såg ut så här överallt för bara några år sedan. Sing Savanah Guesthouse 25 000 kip med privat badrum (kinesisk toalett + dusch med kallt vatten). Långsam båt till Nong Khiaw (5 timmar, 45 000 kip)”

Lite grottforskning?
Det finns en trevlig och stor grotta, Tham Kang, omkring en halvtimme från Philasouk GH. Gå förbi skolan och promenera en kvart. När du kommer till floden så ta stigen rakt in i vegetationen och fortsätt en kvart till. Du kommer fram till floden igen och grottan. Huvudöppningen ligger litet högre, klättra uppför stigen till vänster om grottan vid floden och, om du har bra utrustning och är försiktig, börja undersöka den. Om du inte lider av klaustrofobi finns det en annan öppning till en annan del som man kan krypa genom. Den ligger till höger om den nedersta grottan vid floden. Räcker inte det här finns det flera grottor i omgivningarna. Fråga dig fram!

Resa från Muang Ngoi.
Till Muang Khua klockan 14:00. Resan tar 5 timmar och kostar 25 000 kip om man är åtta personer eller åker med en lokal båt. Därifrån båt uppströms till Phongsali kl. 8:00 nästa morgon.


         
Källa:http://www.passplanet.com 
                 
UPP
© Familjen Jonsson Storkamp
Contact us: k o n t a k t @ r e s b o r t . c o m