Sök på vår sajt
         
       
 
   
Do & Do Not in Laos

Laos
Bilder
Do & Do Not in Laos
Laos Historia
Högtider & festivaler
Jämförelser mellan Laos och Sverige
Klimat & väder
Religioner i Laos

Språket
Tidsskillnad mellan Laos och Sverige

Vad bör man ha med sig?
Vart kan man resa i Laos?
Luang Prabang
Muang Sing
Old Muang Ngoi
Phongsali
Si Phan Don
Valuta i Laos
Valutaväxlare
Visum & pass


Artiklar om Laos

Ta Time Out i Laos
Hemligheten om Laos

  Allmänna råd      
   
 
Om du visar respekt för människor, tänker efter ibland och ser hur folk gör, kommer du att klara dig bra i det laotiska vardagslivet.

När du befinner dig i Laos bör du göra som Laotierna och du behöver bara komma ihåg några få saker; rör inte vid huvuden, tappa inte humöret och visa inte din kropp. Resten handlar om att uppföra sig. Skor lämnas utomhus, besvara alltid hälsningar och ta hänsyn till folkets religion.

Laotierna är mycket vänliga och gästfria och med ett litet ansträngning kommer din resa att bli fri från störningar och alldeles säker minnesvärd. Respektera deras kultur och du kommer att få deras respekt i gengäld.

Att hälsa
En kyss eller kram från en främling är förolämpande och förödmjukande. Traditionellt använder laotierna en ”NOP” vid ett möte och genom att använda den kommer du omedelbart att få vänner om du utför den på rätt sätt.
Hur skall man göra en ”NOP”?

 
 

Man placerar handflatorna mot varandra, som när man ber, i brösthöjd utan att vidröra kroppen. Ju högre händerna hålls desto mera respekt visar man, men man bör dock inte hålla händerna ovanför näsan. Detta görs samtidigt som man bugar sig lätt för att visa sin respekt för personer med högre status eller som är äldre.

 
 
 


”NOP” används inte bara som hälsning utan också som tack, om man är ledsen över något man gjort eller för att säga adjö.

Ett handslag duger också, men försök då att använda den laotiska hälsningsfrasen ”Sabai Dii”.

 
 

Att visa känslor
Att visa sin tillgivenhet för någon så att andra kan se det är tabubelagt i det laotiska samhället, så chockera inte eller gör folk förlägna genom att pussas eller kela så att någon kan se er.

Fötter och huvud
Inom buddhismen och i allmänhet, och i det asiatiska samhället, är huvudet mycket viktigt för själen och dess renhet, medan fötterna berör marken och allt som är förbundet med den. Att hålla fötterna i huvudhöjd, att lägga dem på någon möbel, ett bussäte eller att peka på något med fötterna tas som en medveten förolämpning eller ett tecken på barbari.

Peka inte med dina fötter eller rör inte en huvudet på en asiat. Det är att be om problem. Som alltid, titta hur lokalbefolkningen gör med sina fötter och skor och gör likadant.

Högljuddhet
Höj aldrig rösten mot någon från Laos eftersom laotierna aldrig reagerar positivt på detta. Till och med att ropa till vänner eller på en taxi kan att orsaka chock och bestörtning. Laos är ett lugnt och tålmodigt land och genom att störa friden kommer du orsaka problem.

Hygien
Att hålla sig hel och ren är av största betydelse i Laos och besökare som inte klarar av dessa krav ser man ner på. Tvätta dig själv och dina kläder varje dag om du inte vill mötas av nedlåtande leenden eller att folk undviker dig.


Inomhus

Skorna lämnas oftast utanför. Se dig omkring och använd vanligt folkvett för att lyckas bra i umgänget med laotierna.

Håll både ditt huvud och ditt uppträdande lågt när du är tillsammans med folk. När du passerar en grupp människor som sitter ner bör du böja ditt huvud, och om möjligt passera bakom dem. Det är särskilt viktigt när man passerar äldre människor som man alltid skall visa respekt.

Religion
Religionen är en mycket viktig del av vardagslivet och utövas fortfarande av den stora majoriteten av befolkningen.

Visa respekt när du besöker tempel eller andra heliga platser genom att titta på hur lokalbefolkningen uppträder där. Klä dig prydligt i sådana sammanhang. Du får aldrig gå med bar överkropp eller i shorts, korta kjolar och hot pants. Klä dig i stället så att armar och ben är täckta.

Det är acceptabelt att ha på sig skor när man går omkring på tempelområdet, men inte inne i det tempel där den viktigaste Buddhabilden eller -statyn finns.
Besökare är välkomna att varva ner och ta det lugnt i alla templen.

Varje Buddhabild är att betrakta som ett heligt föremål. Det spelar ingen roll hur stor eller liten, ny eller gammal den är. Klättra aldrig upp på en staty för att fotograferas eller gör något annat som kan visa på en brist på respekt.

Håll ditt huvud lägre än Buddhabilden och munkarna. Munkarna får inte bli vidrörda av en kvinna eller ta emot något från en kvinnas hand. Om en kvinna ger något till en munk ger hon det först till en man som i sin tur överlämnar det till munken.
Vänd inte ryggen till en Buddhabild.

Miljö
Du kommer knappast att vara ensam i Laos, även om det ibland verkar vara så, och nedskräpning ses inte med blida ögon. Sopkorgar är sällsynta, så använd plastpåse till att ta tillbaka skräp till byar och städer.

Och till slut ...
Le, och du kommer att skaffa dig många vänner.

                 
UPP
© Familjen Jonsson Storkamp
Contact us: k o n t a k t @ r e s b o r t . c o m