Sök på vår sajt
         
       
 
   
Phongsali i norra Laos

Laos
Bilder
Do & Do Not in Laos
Laos Historia
Högtider & festivaler
Jämförelser mellan Laos och Sverige
Klimat & väder
Religioner i Laos

Språket
Tidsskillnad mellan Laos och Sverige

Vad bör man ha med sig?
Vart kan man resa i Laos?
Luang Prabang
Muang Sing
Old Muang Ngoi
Phongsali
Si Phan Don
Valuta i Laos
Valutaväxlare
Visum & pass


Artiklar om Laos

Ta Time Out i Laos
Hemligheten om Laos

         
   
 

Phongsali i norra Laos
Phongsali är en av de mest avlägsna städerna i Laos som har närmare band, kulturellt och ekonomiskt, med södra Kina än med resten av Laos. Arkitektoniskt är den mycket annorlunda än andra laotiska städer. Den har dock den tydliga laotiska vänligheten och tillbakalutade stämningen. Eftersom den ligger så högt uppe bland bergen är det uppfräschande svalt. Staden är en utmärkt plats att utgå från för endagsutflykter till närliggande byar eller för trekking. Ordna en en- till fyradagars trekk vid ”bageriet”. Gå västerut längs väger till närabelägna byar där bergsstammar bor. Ta det lugnt …

Vad du kanske inte tycker om …
Om det regnar kan du se utsikten. Det finns inte ”backpacker comfort” (t.ex. e-post, bananpannkakor, etc.) fast det är också en fördel. Det är en lång resa dit och tillbaka. Den tråkiga marknaden

Resrutt
Phongsali utgör en trevlig avvikare från den nötta traden Huay Xai – Muang Sing – Muang Ngoi – Luang Prabang

Hur länge?
Räkna med tre dagar för att också komma dit och därifrån.

Var kan man bo?
Songsali Guesthouse
Bästa stället I staden, har tre dubbelrum för 25 000 kip per person. Ligger på huvudgatan mitt emellan de två busstationerna.

Phongsali Hotel
Ett ställe som är OK. Det har rum från sovrum med gemensam toalett för 10 000 kip till 40 000 för ett dubbelrum med toalett och varmvattendusch mellan 18:00 och 22:00. Mycket ovänligt.

Phongsali Guesthouse
Mitt emot marknaden och den sämsta av de tre. Smutsigt, ovänligt och fungerar också som bordell. Det finns egentligen ingen anledning att bo där.

 
 

Var kan man äta?
Det finns en bra restaurang tvärs över gatan från Phongsali Hotel. Dom serverar utmärkt buffelstek (yum)


Tips från backpackers
Richard C. Doty, USA (juni -03)
”Jag besökte Phongsali den här våren. Det här var inte mitt första besök. Jag var militär i USA:s armé under Vietnamkriget och var som en medlem av en specialstyrka placerad i Long Tieng i Laos. Jag besökte regelbundet norra Laos, inklusive Phongsali. Det här var mitt första besök sedan 1970. Vilka stora förändringar som har skett. Jag kunde en gång lao och jag blev förvånad över att en del av det kom tillbaka. De flesta talade lao men vi mötte de som bara talade olika dialekter inklusive kinesiska. Människorna var oftast vänliga. Vi mötte några mycket ”reserverade” människor. Ni nämnde flera ställen att bo på men ni har glömt Bok Toy. Fastän vi föll litet ur ramen bodde vi där och ägaren var väldigt artig och vänlig mot amerikaner. Vi mötte flera franska par som bodde på samma hotell. Jag mindes Phongsali som kyligt och så var det. Under dagtid låg temperaturen runt 20 grader och nattemperaturen gick ner under 10 grader. Jag hade med några tröjor vilket visade sig vara en god idé. Några fransmän överraskades och måste låna tröjor. När det gällde kläder fanns inte mycket att köpa här. Jag blev förvånad över att trädgårdar saknades. I slutet av 60-talet odlade man allt i Phongsali. Nu köper man det. Det fanns inte mycket frukt att köpa.”


Peter Christiaen, Belgien (mars -02)
”Phongsali var, i motsats till vad som står på Passplanets webbsida, ingen höjdare för mig. Phongsali är en trevlig stad, men verkligen inte trevligare än andra mindre städer i Laos som Muang Khua eller Nong Khiaw. Jag har en känsla av att resenärer rankar den mycket högt för att visa att de varit där (och visst, det är långt dit). Den är en av de där städerna i Laos med en trevlig atmosfär men inte mycket att göra. Som många liknande platser förstår jag inte varför man skulle anstränga sig så för att komma dit. Det finns nästan inte någon minoritetsbefolkning i staden. Du kan bege dig ut på trekking, men utan att ordna en egen transport kommer du inte ut I det riktiga minoritetsområdet. Gamla staden är trevlig men vägen till Phongsali är i själva verket mycket trevligare än själva staden. En riktig besvikelse.
Hotell: Det finns ett alldeles nytt guesthouse, Yu Hua, som var fullt när jag anlände. De serverar hygglig mat också fastän Phongsali definitivt inte är något kulinariskt paradis. Personalen var trevlig (tredje generationens kineser) och eftersom jag kunde tala kinesiska med dem lyckades jag till och med beställa en hel julmiddag med kalkon. Jag bodde i ett enklare guesthouse bredvid för 10 000 kip med gemensam kinesisk toalett, utan dusch och varmvatten.
Pickup till Hat Sa (4 000 kip, 1,5 timmar). Långsam båt till Muang Khua (40 000 kip, 4 timmar). Jag tyckte om Muang Khua. Livlig stad vid Nam Ou-floden. Mycket av normalt liv pågick, fiske, klädtvätt i floden, grisslakt och färjor … Jag tror att Laos såg ut så här överallt för bara några år sedan. Sing Savanah Guesthouse 25 000 kip med privat badrum (kinesisk toalett + dusch med kallt vatten). Långsam båt till Nong Khiaw (5 timmar, 45 000 kip)”


Resa till och från
Det finns två sätt att komma till och från Phongsali. Det ena är att ta en lastbil från Udomaxi. Det här tar en mycket lång dag, åtta till 12 timmar, på en förskräcklig väg. Den verkliga nackdelen med den här resan är att du inte kan se utsikten eftersom en presenning täcker hela bilen.

Den bättre, men längre, vägen är att ta en båt från Nong Khiaw eller Muang Ngoi. Du måste övernatta I Muang Khua, en annan trevlig stad. Nästa dag åker du till Hat Sa där du kan åka med en av de lastbilar som regelbundet kör till Phongsali. Första turen går vid 7 – 8-tiden, 5 000–15 000 kip beroende på lastbil, 45 minuter, bra väg.

Resan från Nong Khiaw och Muang Ngoi till Muang Khua tar omkring 4 – 6 timmar beroende på wäder och riktning (upp- eller nedströms). Årstiden spelar också en stor roll. Det går mycket fortare nedströms än uppströms under regnperioden. Det kostar cirka 40 000 kip till Muang Ngoi och 45 000 kip till Nong Khiaw. Det blir förstås dyrare om du hyr båten själv.

Båtarna avgår vid olika tider varje morgon. Ta reda på avgångstid när du kvällen före går iland. Det går oftast bara en båt om dagen så se till att vara på kajen I god tid. Båtförarna försöker, särskilt de i Muang Khua, att få dig att hyra en båt. Om du har pengar kan det vara en bra idé, men om du inte kan så berätta bara för dem att du bara kan betala 40 000 kip per person (den normala taxan en väg), och de kommer att visa dig till en allmän båt. Och ta med mat eftersom byarna längs vägen inte har någon restaurang. Resan till Muang Khua bör ta 5 – 8 timmar, återigen beroende på årstid, väder och riktning. Kostnaden bör vara 45 000 kip och även dessa båtar avgår vid skilda tidpunkter varje morgon. Om du tänker resa nerströms från Hat Sa bör du åka med första lastbilen från Phongsali.

Se till att du åker på floden minst en väg. Det tar två dagar men resan är förstummande vacker
.

          Källa:http://www.passplanet.com
 
 
UPP
© Familjen Jonsson Storkamp
Contact us: k o n t a k t @ r e s b o r t . c o m