Sök på vår sajt: PicoSearch
 
   
   
   HÖGTIDER OCH FESTIVALER
 ALLMÄNNA HELGDAGAR

1 januari - nyårsdagen

februari vid fullmåne - Makka Bucha eller Magha Puja

6 april - Chakri Day

13-16 april – Songkran, Thailändska nyåret

1 maj – Första maj – arbetarnas dag

5 maj – Kröningsdagen

7 maj – Kungliga plöjningsceremonin

maj - Wisakha Buchaa eller Visakha Puja

juli vid fullmåne - Asanha Bucha

12 augusti – Drottningens födelsedag

23 oktober - Chulalongkorns dag

5 december – Kungens födelsedag

31 december - Nyårsafton

ANDRA HÖGTIDER

november - Loi Krathong

FLERA HÖGTIDER OCH FESTIVALER

 

 

 
Den thailändska kalendern utgår från Buddhas fördelsår som blir år noll. Eftersom Buddha föddes 543 år före Kristi födelse räknar thailändarna år 2004 som år 2547, dvs. man adderar 2004 med talet 543.
 

Den thailändska kalendern skiljer sig avsevärd från de västerländska när det gäller helgdagar. Eftersom landet är buddistiskt finns det inte en enda kristen helgdag, varken påsk eller jul. De enda helger som är lika är nyårsdagen och första maj. Thailändarna har flera högtider än de flesta västerländska länderna. De delas huvudsakligen upp i två delar, religiösa dagar och de som härrör från monarkin.

Förutom de vanliga nationella högtiderna finns det många regionala högtider, de flesta I samband med lokala religiösa högtider. Dessutom finns det etniska

 

högtider som inte gäller hela samhället men som ändå gör att många affärer är stängda. Den mest betydelsefulla, men inte den enda, är det kinesiska nyåret i februari.

Regeringen kan till på köpet förklara speciella tillfällen som helgdagar. Detta hände i oktober månad 1991 när Internationella Valutafonden och Världsbanken sammanträdde i Bangkok. De två vardagar som mötet pågick förklarades som helgdagar, i första hand för att lätta på trafiken i Bangkok. Men trots att ingen verksamhet i provinserna berördes av mötet så hade hela landet, liksom ambassader och konsulat utomlands, också två lediga dagar. Kostnaden för dessa två extra helgdagar måste ha varit enorm för nationens ekonomi men ingen brydde sig om att göra någon sådan beräkning.

De flesta religiösa helgdagarna är, liksom i den kristna religiösa kalendern, beroende av månkalendern och infaller ofta vid fullmåne.

HÖGTIDER

Songkran
Songkran, det thailändska nyåret, är den viktigaste, mest kända och den gladaste av de thailändska högtiderna. För människorna i Thailand är den en högtid när de kan kasta vatten på varandra, och även om den har en religiös betydelse så det oftast väldigt kul. Alla blir genomvåta och eftersom den infaller under den hetaste delen av året så är seden riktigt uppfriskande.

Songkran firas inte bara i Thailand utan även i Burma, Laos och Kambodja. Ordet Songkran kommer från sanskrit och betyder ”början på ett nytt solår”. Den Thailändska kalendern bytte tidigare till ett nytt år den 13 april, men för att komma i fas med resten av världen har man ändrat till den första januari.

Till vissa delar liknar Songkran den kristna påsken som i många länder firas med karnevaler och processioner där människorna bär fina kläder. Unga och gamla tar på sig nya kläder och besöker sitt tempel där de offrar mat till munkarna. På gatorna spelar man musik liksom i templen.

Under aftonen före Songkran storstädar fruarna sina hem. Gamla och slitna kläder eller saker i hushållet sorteras ut och bränns upp. Det är en vårlig städdag som stöds av den religiösa tron att allt som är gammalt och värdelöst måste kastas bort för att det inte skall bringa olycka över ägaren.

På eftermiddagen den trettonde badas alla Buddhabilderna som en del av ceremonin. Yngre familjemedlemmar häller välsignat vatten i händerna på de äldre och på sina föräldrar som ett bevis på respekt och för att bli välsignade av dem. För länge sedan badades de äldre bokstavligen och kläddes i nya kläder som de fick av de yngre som ett tecken på respekt.

En annan speciell vana under Songkran är att släppa burfåglar och levande fiskar fria. Dessa fångas över hela landet och säljs på marknaderna vid detta tillfälle. Man tror att man skaffar stora andliga meriter genom dessa handlingar. I Paklat söder om Bangkok går flickor i färggranna dräkter med fiskar i fiskskålar i procession ner till floden där de släpper fiskarna fria.

Sedvänjan att släppa fiskar fria härrör från den tid då det centrala slättlandet i Thailand översvämmades under regnperioden. När vattnet drog sig tillbaka blev det kvar pölar som gradvis torkade ut och där småfisk blev kvar. Bönderna fångade då småfiskarna och förvarade dem hemma till Songkran när de släpptes fria i kanalerna. Där tjänade de sedan som en av de viktigaste beståndsdelarna i människornas föda.

Songkran firas I hela landet, men I Chiang Mai firar man intensivare än på andra platser.
Om en besökare råkar befinna sig på någon väg i en by ute på landsbygden eller inne i staden Chiang Mai kan han förvänta sig att bli dränkt. Alla människorna, och då speciellt ungdomarna, kastar vatten på varandra under de tre dagar som högtiden varar.
 
    I Chiang Mai förekommer det processioner med grupper av kvinnor och flickor och orkestrar spelar på många platser. En Vattenfestivalens Drottning utses under mycket stoj och glam. Floden Ping som rinner genom staden är full med människor som vadar i vattnet och öser upp det med grytor och hinkar. Den som vill besöka Chiang Mai under den här tiden måste planera sin resa i god tid eftersom hotell och gästhus är fullbokade.

Olika delar av konungariket har sina speciella lekar, sånger och danser för att fira Songkran. Bönderna i många delar av landet har gott om tid att fira eftersom de inte kan arbeta på sina åkrar förrän regnet kommer.

 
    Enligt gammal tro orsakade Nagas, mytiska ormar, regn genom att spruta vatten från himlen. Ju mera de sprutade desto mera regn blev det. Så seden att kasta vatten under Songkran kan tolkas som ett försök att framkalla regn.  
   

Plöjningsceremonin
   
Den årliga plöjningsceremonin äger rum under den sjätte mån-månaden, vanligtvis I slutet av maj på Phramane Ground nära Grand Palace i Bangkok. Ceremonin är av stor vikt för landets bönder och tusentals kommer från landsbygden till Bangkok för händelsen. Förr i världen hölls ceremonin för att ge bönderna signalen att det var ett lovande datum att påbörja plöjningen för den nya risskörden.

Enligt häftet Ceremonies and Festivals of Twelve Months som skrivits av konung
Rama V kan ceremonin spåras tillbaka till tiden för Buddhas levnad mer är 2 500 år sedan och den har oavbrutet hållits sedan dess.

Under Sukhotai-perioden (1257-1350) var händelsen ett fantastiskt evenemang som firades med en lång procession som leddes av kungen medan jordbruksministern skötte plöjningen. Under Ayutthaya-perioden (1350-1767), genomförde man en avkortad ceremoni som kungen delegerade till en underställd. Under Bangkokperioden, alltsedan den första Chakrikungen, har ceremonin följts helt och hållet utan någon underlåtenhet av de ursprungliga riterna, fastän själva plöjandet inte har verkställts av kungen själv.

Plöjningsceremonin är av Brahmanskt ursprung och den lyckosammaste dagen och timman bestäms fortfarande av de kungliga brahmanska astrologerna. En del buddhistiska element ar emellertid lagts till riterna.

Kungen utser Phaya Raek Nah, festivalens överhuvud, som sin representant för att utföra riterna. Vid sin ankomst till Phramane Ground, får Phaya Raek tre Panungs, ett klädstycke som bärs runt höfterna, som är olika långa och han väljer ett. Om hans val är den längsta kommer det att falla lite regn under det kommande året, om han istället väljer det kortaste kommer det att falla mycket regn medan det mellersta förutspår normalt med nederbörd.

En procession följer den heliga röda och guldfärgade plogen som dras av oxar som är dekorerade med blommor. Trumslagare i gröna dräkter slår takten och Brahmanerna mässar och blåser i snäckor, fyra Nang Thepi, helgade kvinnor, bär guld- och silverkorgar fyllda med risplantor.

   

Oxarna drar upp några plogfåror med den heliga plogen. Därefter utfordras djuren med sju olika alternativ, risplantor, bönor, majs, hö, sesamfrö, vatten och alkohol. Man tror
att det som oxarna väljer att äta eller dricka kommer att bli rikligt förekommande under det kommande året.

Planteringen av riset av Phaya Raek Nah följer efter plogandet. När ceremonin är avslutad tas stängslen bort och

   
    hundratals människor rusar in på risfältet för att samla in några plantor för att få tur. Även om en bonde bara finner en planta tas den hem och blandas med hans eget ris för att försäkra en god risskörd det kommande året.
 
 
   
Loi Krathong

   

Natten med fullmåne I tolfte mån-månaden, vanligen I mitten av november, kallas Loi Krathong. Loi betyder ”att flyta” och Krathong är en skål som normalt görs av bananblad. Oftast har Kratongen ett litet mynt förutom ett ljus och rökelsestickor.

Det är oklart i vilken utsträckning som festivalen har en religiös betydelse. Den är inte buddhistisk men buddhismen förbjuder inte tron på en mängd andar och kan även existera tillsammans med andra religioner. Att Loi Krathong inte är buddhistiskt betyder inte att den har en halvreligiös betydelse för många människor. En vanlig tro är att de flytande skålarna bringar tur.

   

Under oktober och november svämmar alla floder och kanaler på låglandet över sina bräddar. Regnperioden är över och, efter den arbetsamma perioden av plöjning och plantering av ris från gryning till skymning under de tre föregående månaderna, är det tunga arbetet över för lantbefolkningen. Bönderna får nu vänta sex veckor på att börja skörda. Under den här viloperioden använder de tiden till att fira många högtider och festivaler. Bland dessa finns traditionen med Loi Krathong.

 

 
     På kvällen, när fullmånen stiger over horisonten, bär folket sina Krathonger till vattendragen. Sedan man tänt ljusen och rökelsestickorna skjuts Krathongerna försiktigt ut på den fridsamma vattenytan. Några höjer sina händer i vördnad. De följer sin Kratong med blicken när den sakta flyter iväg tills den kommit ur sikte. De flytande Krathongerna är ofta kortlivade. Om de flyter långt bort från det ställe där de sattes i vattnet kommer barn att simma ut för att ta in dem. De kommer troligen att strunta i de som är tomma, men kommer säkert att vara ivriga att fånga de som innehåller småmynt. 
 
 
   
ANDRA EVENEMANG
   

Elefantsammankomsten i Chaiyaphum

Elefantsamlingen i Chaiyaphum I nordöstra Thailand mellan den 10 och 12 januari liknar den I Surin men är mindre. Hjordar av de tunga tjockhudingarna visas i sina roller i den medeltida krigföringen.
Don Chedi Memorial Fair
Från den 24 till den 31 januari firas en minneshögtid över kung Naresuan som år 1592 vann över den burmesiska ockupationsmakten i Suphanburiprovinsen. Bland aktiviteterna märks låtsasdueller på elefanter.

Det kinesiska nyåret
Datum för det kinesiska nyåret bestäms av månkalendern. Oftast infaller det i februari. För kineserna är det en tid då familjerna samlas och en tid för fester och utbyte av gåvor. Affärer som ägs av kineser stängs under tre eller fyra dagar. Kinesiska buddhister ber för lycka och välgång i sina tempel. Många kineser reser till Nakhon Sawan där festligheterna är särskilt färgstarka.

Makka Bucha
Vid fullmåne I tredje mån-månaden, oftast I februari, firas en nationell helgdag till minnet av det tillfälle då Buddha upplyste 1 250 munkar som på eget initiativ hade samlats för att lyssna till honom. Höjdpunkten vid den här helgdagen är ljusprocessioner runt huvudbyggnaden i varje kloster.

Phra Putthabhatmarknaden
Marknaden i Saraburi firar ett av Buddhas fotavtryck. Det är en buddhistisk religiös övertygelse att Buddha återvände till jorden flera gånger efter sin död som människa. Vid dessa tillfällen lämnade han många reliker, jättestora fotavtryck i klippor eller andra märken på platser där han vilade med sina lärjungar. Mellan den 14 och 21 mars, när festivalen hålls, reser många troende pilgrimer till Det heliga fotavtryckets Tempel i Saraburi.


Chakridagen
En allmän helgdag, den 6 april, firas till minne av kung Rama I, grundaren av Chakridynastin

Kröningsdagen
Firas till minne av majestäternas kröning den 5 maj 1946. Viktigaste ceremonierna sker vid Wat Phra Kaeo i Bangkok

Visakha Bucha
Buddhas födelsedag infaller på den växande månens femtonde dag i sjätte mån-månaden. Dagen är också den dag då Buddha omvändes och även den dag han dog. Firandet sker vid klostren.

Raketfestivalen
I de nordöstra provinserna skjuts hemgjorda bamburaketer upp under andra veckan i maj för att försöka framkalla regn. Festivalen är speciellt livaktig i Yasothon i nordöstra Thailand.

Asanha Bucha
Asanha Bucha firas till minne av Buddha själv, hans lära och hans lärjungar. Det var vid fullmånen i den åttonde månaden som Buddha höll sin första predikan för de fem första lärjungarna för över 2500 år sedan. Vid denna högtid är det särskilt viktigt att de Buddhistiska reglerna efterlevs.

Khao Phansa
Slutet av juli är traditionellt den tid då unga män blir munkar och då alla munkarna stänger in sig i klostret under tre månader, Lenten-tiden. Dagen är en officiell helgdag och är ett lämpligt tillfälle att se när unga män rakar sina huvuden, avger munklöftena och blir munkar. Dagen firas i staden Ubon i nordöstra Thailand genom parader och genom att ställa skulpterade jätteljus på flottar.


Drottningens födelsedag
Drottningens födelsedag firas den 12 augusti som därför är en allmän helgdag. I Bangkok tänds Stora Palatset och Ratchadamnoen Avenue upp och lyser som en julgran.

Swan Boat-tävlingarna
De här tävlingarna äger rum i september på Chao Phaya River i Bangkok nära Rama IX-bron.

Marknaden i Narathiwat
Den veckolånga marknaden i Narathiwat, huvudstaden i den sydligaste provinsen i Thailand, hålls i september. Marknaden besöks regelbundet av kungen och drottningen. Huvudvikten ligger på lokal kultur, inklusive dans och musik samt hantverksutställningar. Där hålls också båttävlingar.


Vegetariska festivalen
Från sena september till tidiga oktober äter fromma kinesiska buddhister i Trang och på Phuket under en tid av nio dagar bara vegetabilisk föda. Det verkar kanske inte så festligt för en köttätare men de ser det som ett tillfälle att skaffa sig andliga meriter. Man håller ceremonier och processioner vid de kinesiska templen.

Thawt Kathin
Thawt Kathin är den sista månaden av den buddistiska Lentensäsongen, från mitten av oktober till mitten av november, då de invigda munkarna tar på sig nya dräkter.

Chulalongkorns dag
Den 23 oktober är en allmän helgdag till minne av kung Chulalongkorn (Rama V). Chulalongkorn regerade från 1868 till 1910 och var en stor förnyare och en mycket skicklig politiker. Det var i huvudsak hans förtjänst att Siam aldrig koloniserades av européerna.

Elefantfestivalen I Surin
Surin, en stad I nordöstra delen av landet, har en årlig festival med elefanter tredje veckoslutet i november. Fler än etthundra elefanter är normalt där. Bland aktiviteterna kan nämnas elefanttävlingar och simulerade attacker av elefanter. Trots att andra städer har kopierat idén är Surins elefantträff fortfarande den största och den mest fascinerande.

Bron över floden Kwai-veckan
I Kanchanaburi visas varje kväll under senare delen av november och tidigare delen av december ljud- och ljusshower med scener från byggandet av Dödens Järnväg genom den då väglösa djungeln. Man visar också historiska utställningar och ordnar tågresor och kombinerade buss- och tågresor till historiska platser.

Kungens födelsedag
Den 5 december firas kungens födelsedag som därför är en allmän helgdag som firas med ett stort antal program, särskilt i Bangkok.

UPP
© Familjen Jonsson Storkamp
Contact us: k o n t a k t @ r e s b o r t . c o m

reklam