Sök på vår sajt: PicoSearch
 
   
   
"Kort bak och på sidorna?" 

Fakta
 Klimat och väder

 Tidsskillnad
 Jämförelse mellan Thailand och Sverige
 Att räkna på thailändska
 Historia
 Att ringa i Thailand 
 Högtider och festivaler
 Andehus 
 Den thailändska elefanten 
 Frisör
 Thailands mörka sida
 Kvinnornas situation
 Den andra sortens kvinnor
 Buddhismen i Thailand 
 Skolan i Thailand
 Den thailändska familjen
 Thailand år 2004
Fakta om Bangkok
 Första intrycket
 Den positiva sidan
 Krung Thep
 Suvarnabhumi, den nya flygplatsen
 Att shoppa i Bangkok
 Var kan man shoppa i Bangkok?
 Marknader i Bangkok
 Att pruta

 

  

 

Ett besök hos frisören av en besökare i Thailand kan vara ett nöje eller en pina. Det beror helt och hållet på vad du vill ha, berättar Ajaan Wiyada Kantarod.


Hemma i ditt eget land är ett besök hos frisören så vanligt att det sällan blir mycket sagt, och inte heller går det fel. Det här gäller särskilt medelålders och äldre män som vill bli klippta på samma sätt som förra gången och av samma frisör.
Men byt scenen till Thailand, lägg till den stora variation som kvinnor ofta vill ha på salongen, blanda in lite språksvårigheter och kulturella skillnader - och du har hamnat i ett minfält av tänkbara missförstånd!  
  
   


 "Jag hatar elektriska klippmaskinen. Jag har hatat dem så länge jag kan minnas. Jag satt på hårsalongen och sa mycket tydligt Ingen maskinklippning! I samma ögonblick så hör jag det förfärliga gälla vinande oljudet! Jag hoppade upp ur stolen och sprang ut"

Amerikansk besökare

 
"Jag har bra hårväxt och helskägg. Det växer bra förutom vid tinningarna där de två möts, så där behöver det inte klippas varje gång. Jag gick till en ny frisör och tog med en tolk som förklarade detta noggrant. Det första kvinnan gjorde var att klippa bort allt hår vid ena tinningen. Jag kunde inte tro mina ögon! Jag var tvungen att låta henne ta andra sidan också för att jämna ut det. - det tog månader innan det hade vuxit ut."   
      Britt som bor i Thailand
 
"Jag tycker om att ha mitt hår riktigt kortklippt och jag sa till frisören att ta bort rejält. Hon klippte mycket lite och tycktes sedan vara klar. Jag bad henne att ta bort mycket mer. Hon fortsatte med att klippa ytterst lite. Då bad jag engång till, och den här gången med eftertryck, att jag ville ha det kortare, och använde fingrarna för att demonstrera hur kort jag ville ha det. Hon bara skakade på huvudet, lade bort sina saxar och flydde bakom skärmarna. Hon vägrade helt enkelt att göra som jag sade."
 
  
      Kvinnlig besökare från Australien 
 
Varför får man sådana problem? När man tydligt visar hur mycket man ogillar något, eller gör sig omaket att använda en tolk, eller visar med gester vad du vill - hur kan det bli fel i alla fall?
Svaret är en blandning av språkliga missförstånd, kulturella skillnader och - hos många frisörer - en stark inbyggd känsla av att deras utbildning går före de önskningar som kunden verkar ha.
Så låt oss se hur vi kan hjälpa dig, personen i stolen, att få det rätt från början. 
 
 
   
Gör dig förstådd på Thailändska   
   


Vare sig du är en man som betalar 120b för en enkel schamponering och hårklippning, eller en kvinna som betalar upp till 4 000b för en permanent med slingor, här är fraserna som hjälper dig - och frisören - att lyckas:

   
 SVENSKA
 
 ENGELSKT UTTAL
    Var snäll och klipp inte här    Ga ru-nar ya tat trong nee  
    Var snäll och använd inte elektrisk klippmaskin     Ga ru-nar ya chy padtar lee-an 
    Jag vill ha det klippt på samma sätt, men kortare     Chan tong garn song derm, tare san gwar  
    Var snäll och klipp mycket     Ga ru-nar tat ork mak-maark  
    Var snäll och klipp bara litet     Ga ru-nar tat ork peang nid-deo  
    Var snäll och toppa bara håret     Ga ru-nar lem ply pom tow-nan  
    Klipp luggen jämns med mina ögonbrynKlipp inte luggen   Ga ru-nar yar tat look pom hiy samur keuw kong chan Ga ru-nar lem ply pom tow-nan
    Vad kostar en permanent?   Tat pom tar worn rar-car tow rye?
    Kan du göra en permanent med stora lockar?   Kor dat pom hiy pen lawn yie, die my?
    Jag tycker inte om den här permanenten. Kan du göra mitt hår rakare?   Chan my chawp pom dat yeut high noy, die my?
    Kan du skaffa den här färgen åt mig?   Kor yorm see nee, die my?
    Hur lång tid tar det att skaffa den här färgen?   Chy wailar sang see nee narn tow rye?
    Förbättra bara hårrötterna.   Yorm cha-por rarg pom tow nan
    Kan du blåsa håret torrt?   Pow pom high noy die my?
    Jag vill inte blåsa håret torrt. Jag föredrar att låta det torka själv.   Chan chawp high man hang eng.
    Använd bara lite hårspray.   Sa spray nid-deo.
    Har du en spegel så jag kan se nacken?   Kor kra-jok song doo darn lang, die my?
    Det är bra. Tack!   Chy tee tong garn leuy, cop khun mark!
     
   
Hårklippningsmaskiner
   
Kanske hade någon klumpig barberare gjort den man som vi först nämnde illa när han var en ung pojke. Det kunde ha gjort ordentligt ont och jag kan förstå om han fått en fobi även om han inte kommer ihåg varför.
Efter att ha följt den senaste ryktesspridningen om HIV-infektioner berättade två salonger att många kunder numera vägrar att låta sig klippas med elektriska klippmaskiner eftersom man är rädd för smitta genom olyckshändelser som kan orsaka sår eller rispor.
Naturligtvis håller alla respektabla sin utrustning kliniskt ren liksom de är skickliga nog att undvika misstag. Med det ligger i den mänskliga naturen att fakta inte alltid övervinner rädslan - så de professionella måste gå med på deras önskningar och ofta lägga bort maskinerna.
   
Skägg
   
Av tradition förknippar thailändare renlighet hos män med att vara välrakad, så du kommer att märka att knappast någon thailändare bär mustascher eller skägg. Många frisörer är därför ovilliga att trimma skägg och vill mycket hellre raka bort det helt och hållet!
Även om de skulle undvika den frestelsen kan de ha en stark inre önskan att åtminstone skilja håret från skägget. Jag vet inte om detta var orsaken till den andre mannens problem, eller om tolken inte var tydlig nog, men jag är mera benägen att tro det första alternativet på grund av följande…
   
Klipp det kort
   
Vår dam från Australien fick sin frisörska att hellre gå (springa?) iväg från sitt arbete än att klippa bort så mycket som hon önskade. Detta är en starkt markering i vilken kultur som helst och våra undersökningar tycks visa att det som finns i frisörskans föreställningsvärld är viktigare för henne än kundens begäran.
Detta kan vara svårt att förstå, men sätt dig själv i en annan persons ställe. Du arbetar hårt för att skaffa dig en yrkesutbildning, du får lära dig att göra arbetet på visst sätt för att nå det önskde resultatet och så kommer en utländsk kund och kräver av dig att du skall bryta mot alla regler! Det är inte så lätt!!
När en man från väst sätter sig framför den stora spegeln säger han oftast "ta mycket" eller "ta litet". Den thailändska frisören är van att höra thailändaren säga "lämna mycket" eller "lämna litet". Bara detta kan vara ytterst riskabelt.
   
Vad är det för fel på onsdagar?
   
Har du blivit frustrerad av att så många frisörer har stängt på onsdagar? Detta är ett faktum och härrör från en mycket gammal thailändsk föreställning om att det medför olycka att klippa ditt hår, dina fingernaglar eller tånaglar på en onsdag!
Vidskeplighet finns i många kulturer och bör respekteras även om man inte kan förstå den.
   
Var alert!   
   
Reglerna för att få ditt hår som du vill det:
Beskriv först så fullständigt som möjligt för frisören hur du vill ha det - och tveka inte att använda händerna om orden tryter. Thailändare älskar att ha roligt och detta kan få båda att slappna av och bidra till ett bra resultat.
Var sedan, hur avspänt det än kan kännas, vaken och kontrollera vad som händer. Be om kammen eller saxen och visa om det behövs. Le, var glad och artig och ingen kommer att "förlora ansiktet" - eller för mycket hår heller. 
  
      Aj Wiyada Kantarod 
UPP
© Familjen Jonsson Storkamp
Contact us: k o n t a k t @ r e s b o r t . c o m

reklam