Sök på vår sajt: PicoSearch
 
   
   
   Elefanten i Thailand

Fakta
 Klimat och väder

 Tidsskillnad
 Jämförelse mellan Thailand och Sverige
 Att räkna på thailändska
 Historia
 Att ringa i Thailand 
 Högtider och festivaler
 Andehus 
 Den thailändska elefanten 
 Frisör
 Thailands mörka sida
 Kvinnornas situation
 Den andra sortens kvinnor
 Buddhismen i Thailand 
 Skolan i Thailand
 Den thailändska familjen
 Thailand år 2004
Fakta om Bangkok
 Första intrycket
 Den positiva sidan
 Krung Thep
 Suvarnabhumi, den nya flygplatsen
 Att shoppa i Bangkok
 Var kan man shoppa i Bangkok?
 Marknader i Bangkok
 Att pruta

 

 

Den 13 mars är elefanternas nationaldag i Thailand. Varför behövs en dag speciellt för elefanterna, konungarikets symbol, integrerade i det thailändska folkets historia och kultur? De borde väl säkert få allt det beskydd de behöver. 
  
  "Så är inte fallet" understryker naturvårdaren Khun Sangduan 'Lek' Chailert från Elephant Nature Park i Metamaan.
"Om elefanterna skall kunna överleva i Thailand så måste landets lagar ändras - och det finns många saker som vi kan göra för att hjälpa till att säkerställa en tryggad framtid för dem"

Lek, hennes veterinärer och personal strävar hårt året runt för att rädda elefanter med sin 'Jumbo Express'.

Under elefanternas dag kommer för ändamålet specialbyggda fordon att finnas i bergen för att besöka de avsides liggande byarna för att besöka sjuka

 

 

elefanter och sätta upp akutmottagningar. Mat och mediciner kommer att transporteras dit och där inga vägar finns kommer man att bära till fots.

"Elefanten är den thailändska nationalsymbolen eftersom den betytt så mycket för Thailand" förklarar Lek. "Den har hjälpt landet genom att kämpa i krig och den arbetar fortfarande hårt för ekonomin."
Fram till år 1989 fanns det ungefär 15 000 elefanter i norra Thailand, de flesta sysselsatta i den lönsamma skogsindustrin.

Andra var sysselsatta av bergsfolket Karen med jordbruksarbete och med transport av varor och människor. Elefanterna var en integrerad del av Karenfolkets kultur - en ny elefantunge betydde en ny medlem i familjen.
År 1989 stiftade den thailändska regeringen nya lagar där avverkning förbjöds för att skydda den snabbt minskande skogarna. "Goda nyheter för träden, men ett dåligt omen för elefanterna" säger Lek. "I ett slag blev de flesta elefanterna och deras ägare bland Karenfolket arbetslösa och måste vända sig till andra inkomstkällor. Några fortsatte med att delta i illegal skogsavverkning och de drogas ofta för att orka arbeta långa arbetspass."
Många av Karenfolket tvingades att sälja sina djur till skogsbolag. Honor skildes från sina ungar, en del såldes till utländska cirkusar och andra turistföretag. Andra dog och några blev tiggare på gatorna i Chiang Mai och Bangkok".
   

  Allt står inte väl till med Thailands nationalsymbol. Det är trevligt att bada i floden (ovan) men inte på platser där djur tvingas att göra onaturliga konster eller överanstränga sig genom att dra omöjliga laster (bedvid och nedan). Om du ser något som du inte tycker om så skicka gärna ett meddelande till lek@thaifocus.com     
    "En del av Karenfolket beskriver händelsen som en förlust likt en närståendes död. Andra berättar historier om de känslomässigt smärtsamma följderna för elefanterna själva. Elefanter är väl känslomässigt utvecklade och en plötslig flytt till nya ägare fick vittgående följder. Många dog, inte bara av grymhet från de nya ägarna med liten förståelse utan av brustet hjärta av att plötsligt förlora den kärlek och omtanke de fått från sina mänskliga familjer".
   

Trots lagstiftning från 1961 och senare 1992 har antalet elefanter i Thailand fortsatt att minska snabbt. År 1999 fanns det inte mera än 3 000 tama elefanter och inte fler än 1 000 vilda elefanter kvar. "Idag arbetar majoriteten av elefanter i turistindustrin som den enda kvarvarande lagliga utkomstmöjligheten," berättar Lek, "men turismen måste respektera elefanterna genom att stoppa grymhet som är alltför uppenbar - och börja att utbilda besökarna"

"Idag kan vi alla fråga oss vad elefanten gjort för oss, vårt land och vad vi kan göra för elefanten. Dessa djur är inte en leksak. De har tårar, de visar kärlek. Deras överlevnad beror på vår förmåga att älska och ta hand om dem som om de vore våra egna. Och framför allt, låt oss respektera dessa fantastiska varelser.

   
   
 
  David Hardy, 2003, ChiangMai on Line 
UPP
© Familjen Jonsson Storkamp
Contact us: k o n t a k t @ r e s b o r t . c o m

reklam