Sök på vår sajt: PicoSearch
 
   
 
Hur man prutar

Fakta
 Klimat och väder

 Tidsskillnad
 Jämförelse mellan Thailand och Sverige
 Att räkna på thailändska
 Historia
 Att ringa i Thailand 
 Högtider och festivaler
 Andehus 
 Den thailändska elefanten 
 Frisör
 Thailands mörka sida
 Kvinnornas situation
 Den andra sortens kvinnor
 Buddhismen i Thailand 
 Skolan i Thailand
 Den thailändska familjen
 Thailand år 2004
Fakta om Bangkok
 Första intrycket
 Den positiva sidan
 Krung Thep
 Suvarnabhumi, den nya flygplatsen
 Att shoppa i Bangkok
 Var kan man shoppa i Bangkok?
 Marknader i Bangkok
 Att pruta

 

 

Att pruta när man handlar är en livsstil i många delar av Asien, och Thailand är inget undantag till detta. Fastän det sakta håller på att bli mindre vanligt är det fortfarande något som varje besökare måste kunna om när man vill ha rimliga priser på saker man köper.

På en del ställen har man fasta priser, t.ex. varuhus, storköp, generellt på de ställen där det finns prismärkning, medan det på andra ställen är både förväntat och nödvändigt att pruta för att få ett bra pris. Även i varuhusen, och på andra ställen med fasta priser, kan dessa ibland förhandlas ner om du köper dyrbara saker, t.ex. dyra juveler, eller mycket av en vara. Du kan ibland få tio CD-skivor för priset av åtta eller nio t.ex.

 

 


Bästa förhandlingsläget har du om du känner till det gällande priset för en vara, men räkna med att få ner priset med någonstans mellan 10 – 40 procent av utgångsbudet. Förutom rena turistmarknader, som Patpongs nattmarknad, är det sällsynt att det första priset är flera hundra procent högre än normalpriset. Ju dyrare vara du handlar desto mera kan du räkna med att kunna pruta. Du kan också öka dina chanser att få ett bra pris genom att vara tålmodig, vänlig, le hela tiden och inte höja rösten. Se det hela som en lek där det gäller att få ut det bästa av den. Att bli arg kommer aldrig att hjälpa dig att få ett lägre pris. Kom också ihåg att om en säljare accepterar ett bud som du gett så har du förbundit dig att köpa varan. Om du inte gör det betraktas det som om du brutit ett löfte och säljaren kommer att bli mycket upprörd.

     


Att tala thailändska, eller att åtminstone kunna räkna på thailändska, kan också hjälpa dig. Du betraktas då inte som en penningstinn turist utan det kan vara möjligt för dig att få ett bättre pris ”rah kah poot tai dai”, priset för den som talar thailändska.

Fastän utgångspriset för en utlänning troligtvis är högre än för en thailändare, och ibland ordentligt mycket också, är det inte riktigt att säga att det finns dubbla prislistor. Om du är duktig på att pruta kommer du ner till samma pris som en infödd. En bra idé är att försöka bedöma prisnivån genom att jämföra priser hos olika handlare, eller genom att kolla hos en affär med fasta priser.

       
Shop til you drop >>
                      
           
UPP
© Familjen Jonsson Storkamp
Contact us: k o n t a k t @ r e s b o r t . c o m

reklam