Sök på vår sajt: PicoSearch
 
   
 
Marknader i Bangkok  

Fakta
 Klimat och väder

 Tidsskillnad
 Jämförelse mellan Thailand och Sverige
 Att räkna på thailändska
 Historia
 Att ringa i Thailand 
 Högtider och festivaler
 Andehus 
 Den thailändska elefanten 
 Frisör
 Thailands mörka sida
 Kvinnornas situation
 Den andra sortens kvinnor
 Buddhismen i Thailand 
 Skolan i Thailand
 Den thailändska familjen
 Thailand år 2004
Fakta om Bangkok
 Första intrycket
 Den positiva sidan
 Krung Thep
 Suvarnabhumi, den nya flygplatsen
 Att shoppa i Bangkok
 Var kan man shoppa i Bangkok?
 Marknader i Bangkok
 Att pruta

 

 

I Bangkok finns en rad marknader och de är generellt sett de billigaste ställena man kan handla på. Det behöver inte heller nödvändigtvis vara så att detta avspeglar kvaliteten. Man kan göra rena fynd i Bangkok om man vet var man skall söka. Chatuchak-marknaden är den största och troligen också den bästa men det finns många andra.

 

 
Chatuchak Weekend Market
 


Chatuchak Weekend Market är som namnet anger en helgmarknad och den är den odiskutabla kungen bland marknaderna. Omfattningen av den är smått otrolig. Den finns inom ett område av 70 rai, vilket motsvarar cirka 112 000 kvadratmeter. Där finns mer än 15 000 affärer och stånd och den besöks av mer än 200 000 personer varje dag som handlar för runt 30 miljoner Bath, vilket motsvarar 5,9 miljoner svenska kronor.
Variationen av de produkter som finns att köpa är mycket stor. Där finns hushållsartiklar, hemslöjd/konsthantverk, föremål med religiös anknytning, antikviteter, levande djur (som tyvärr ofta hålls i burar under oacceptabla förhållanden), böcker, musik, kläder, mat, plantor, blommor osv.
Chatuchak är speciellt bra om du vill köpa thailändskt hantverk eftersom det finns en stor variation, kvaliteten är hög och konkurrensen är stor vilket gör priserna låga. Var dock försiktig om du köper antikviteter. De flesta är faktiskt förfalskningar, och det är mycket svårt att skilja dem från de äkta. Äkta antikviteter fordrar tillstånd för att få föras ut ur landet, men du behöver också ett tillstånd om den förfalskade varan är tillräckligt bra gjord för att lura tullen.

Det förväntas att du prutar på priserna på Chatuchak och priserna är för det mesta mycket lägre än på shoppingcentra och gatustånd vid Silom och Sukhumvit. Många affärer i de mera centrala delarna av staden har också en filial här som säljer samma produkter till mycket lägre priser.

De officiella öppettiderna för marknaden är från klockan 09:00 till klockan 18:00 på lördagar och söndagar, men många stånd öppnar någon gång mellan 09:00 och 10:00 och stänger vid solnedgången. Chatuchak håller också öppet på fredagar som en marknad för grossister, med det är inte några problem med att handla den dagen heller. Öppettiderna är desamma.

Se upp för ficktjuvar. Även om de inte är ett så stort problem gör de stora folkmassorna det lätt för dem att operera framgångsrikt.

I teorin finns en uppdelning i olika områden beroende på vilken typ av varor som säljs, och det finns speciella kartor som visar var dessa områden är belägna. Du kan också lika gärna glömma kartan och bara strosa omkring varthelst du hamnar eftersom det är ett extremt svårorienterat ställe med många trånga gator och gränder, och det kan visa sig vara mycket svårt att följa en karta.

Det blir alltid väldigt hett och fuktigt under dagen och det är inte den mest bekväma shoppingerfarenheten men för de flesta överväger fördelarna över detta. Bäst är att åka tidigt på morgonen när det ännu är lite svalare.

Lättaste sättet att ta sig dit är med skytrain. Mo Chit-stationen ligger bara fem minuters promenad bort. Att hitta till marknaden är lätt, följ bara med folkströmmen. Det går också flera busslinjer förbi. Om du tar en taxi så be att få åka till ”suan jatujak” (engelskt uttal).

   
Nattmarknaden i Patpong  
   


Nattmarknaden i Patpong är mycket populär hos turister utan att det finns någon speciell anledning. Där finns samma kombination av souvenirer, förfalskningar och billiga kläder som på vilken annan marknad som helst i staden, men priserna ligger klart över genomsnittet. För att få ett bra pris måste man pruta väldigt hårt och inkastarna till go-gobarerna som Patpong är (ö)känt för är påträngande, irriterande och till och med rent aggressiva. Patpong ligger mellan Silom Rd och Surawong Rd och alla taxichaufförer hittar dit.

   
Pratunam-marknaden  
   
 
Pratunam-marknaden, som är öppen dygnet runt, ligger i korsningen av Ratchaprarop Rd och Phetburi (Petchaburi) Rd, mycket nära Amari Waterate Hotel. Den är känd för att vara det kanske bästa stället för att köpa billiga kläder och textilier. Grossister och exportörer handlar här liksom vanliga konsumenter. Marknaden ligger inte på huvudgatan utan titta efter ingångarna som leder till affärerna som ligger längre in.
Bai Yoke-marknaden

Bai Yoke-marknaden som ligger i samma område säljer liknande produkter. Förutom marknaden finns det många kläd- och textilaffärer i detta område.
   
Flera marknader
   


Litet längre ner på Phetburi Rd ligger Nai Loet-marknaden, kallas även Nai Lert, en sorts förminskad Chatuchak-marknad. Om du redan har besökt Chatuchak är det liten mening med att åka till den här eftersom den erbjuder samma varor, men om du inte hinner åka upp till Chatuchak är den värt ett besök.

Den stora Banglamphu-marknaden sträcker sig över Phra Sumen Rd, Chakrapong Rd och andra gator i närheten. Trots dess närhet till turistiga Khao San Rd är detta i huvudsak en marknad som i huvudsak besöks av lokalbefolkningen som köper kläder, hushållssaker osv.

Det finns en speciell marknad på själva Khao San Rd som säljer allt som utländska backpackers kan behöva, inräknat ryggsäckar, CD/stereo/Mp3, böcker, piratkopierade CD-skivor, kläder, researtiklar osv.

Inte långt borta ligger Bo-Be-marknaden där Khlong Saen Saep Rd möter Krung Kasem Rd, en grossistmarknad för kläder och textilier med låga priser.

Pak Khlong-marknaden är en mycket stor grossistmarknad för färska blommor och grönsaker. Många blomsterhandlare runt hela staden köper sitt lager här på kvällen och säljer dem sedan nästa morgon. Det är bäst att gå dit mellan klockan två och fyra på eftermiddagen när båtarna på Chao Phraya-floden och lastbilar från närliggande provinser kommer med stora mängder blommor, grönsaker, kryddor och frukter. Dessa travas i stora högar inom marknadsplatsen och längs närliggande gator vilket gör marknaden till en dröm för fotografer, fast lukten från allt som säljs kan ibland bli nästan kvävande.
Marknaden ligger där Khlong Lawt möter Chau Phraya-floden, bredvid Memorial Bridge i den nordöstra delen av Chinatown. För att komma dit kan man gå söderut från Wat Pho längs Maharat Rd, ta en flodtaxi till Tha Saphan Phut eller be en taxi köra till ”bpahk klong dta-laht” (Pak Khlong-marknaden), eller ”sa-pahn put”, Memorial Bridge”. Marknaden stänger vid tiotiden.

Alldeles I närheten finns Memorial Bridge nattmarknad, en stor marknad för allt möjligt med mycket låga priser om du prutar.

                        
          Att pruta>>
UPP
© Familjen Jonsson Storkamp
Contact us: k o n t a k t @ r e s b o r t . c o m

reklam