Sök på vår sajt: PicoSearch
 
   
 
Fakta om livet i Thailand under 2004

Fakta
 Klimat och väder

 Tidsskillnad
 Jämförelse mellan Thailand och Sverige
 Att räkna på thailändska
 Historia
 Att ringa i Thailand 
 Högtider och festivaler
 Andehus 
 Den thailändska elefanten 
 Frisör
 Thailands mörka sida
 Kvinnornas situation
 Den andra sortens kvinnor
 Buddhismen i Thailand 
 Skolan i Thailand
 Den thailändska familjen
 Thailand år 2004
Fakta om Bangkok
 Första intrycket
 Den positiva sidan
 Krung Thep
 Suvarnabhumi, den nya flygplatsen
 Att shoppa i Bangkok
 Var kan man shoppa i Bangkok?
 Marknader i Bangkok
 Att pruta

 

  
 


I konungariket Thailand har det gått uppåt när det gäller antalet medlemmar i idrottsverksamhet, men också när det gäller användningen av droger, alkohol och kreditkort. När året nu närmar sig sitt slut så är det dags att ta en närmare titt på några nyckeltal för 2004.

Nya historier publicerades dagligen under loppet av detta år. Trots detta har många läsare inte haft tid eller tålamod att närmare analysera den inverkan som dessa händelser haft. Därför har vi satt samman en rad fakta och siffror inom tio områden som vi tror har haft den största påverkan på samhället i stort.

 
 
 

  Rökning
Flera än 200 000 thailändska tonåringar har blivit vanerökare i år, en siffra som skall läggas till de beräknade 1,2 miljoner tonåringar som redan tidigare är beroende av tobaksprodukter. Officiella siffror visar att thailändare i alla åldrar röker mera än 30 miljarder cigaretter per år.
Tonåringarna blir ofta beroende redan vid 13 – 14 års ålder. Rökarna röker i genomsnitt 8,3 cigaretter om dagen. Under de två senaste årtiondena har antalet rökare i Thailand aldrig understigit
    ©Mikael Robertsson  
    11 miljoner eftersom antalet tonåringar som börjat röka hela tiden har uppvägt antalet vuxna som slutat.
Enligt Cancerföreningen i Thailand dör i genomsnitt nitton thailändare av lungcancer varje dag, de flesta på grund av rökning.
   


Alkohol

Man räknar med att en av tre studenter som går på högskola och universitet dricker alkohol. Hälsovårdsmyndigheterna i Thailand har statistik som visar att omkring 1,06 miljoner tonårspojkar dricker alkohol regelbundet. Situationen för flickor i samma åldersgrupp är ännu mera alarmerande. Deras konsumtion har ökat dramatiskt under de senaste sju åren från en procent till 5,6 procent. Av dessa dricker fjorton procent alkohol en eller två gånger per vecka.

 
       

Hälsa och motion
Nästan 10 miljoner av Thailands 60 miljoner invånare är med i någon idrotts- eller motionsförening, som det finns 28 770 av över hela riket.
En undersökning som gjordes av hälsovårdsministeriet visar att man beräknar att 27 miljoner thailändare började med någon form av fysisk aktivitet under 2003 även om det är oklart hur ofta de tränade.
I dag är den beräknade livslängden för kvinnor i Thailand 74 år medan thailändska män i genomsnitt inte lever mycket längre än till 70.

   

Under 2002 startade hälsovårdsministeriet en kampanj för att betona vikten av en god hälsa eftersom bara 4,7 procent av befolkningen deltog i regelbunden träning.

Trafikolyckor

Thailand utmärker sig sorgligt nog för att ha några av världens mest farliga vägar och förare. Landet kommer på sjätte plats när det gäller dödstalen. Olyckorna orsakar skador på egendom för mera än en miljard Bath, förutom alla andra kostnader enligt National Economic and Social Development Board.
Under nyårsfestligheterna, Songkran, i april inträffade 10 044 trafikolyckor, vilket var en ökning med femton procent jämfört med föregående år. Under samma högtid beräknar man att omkring sjuhundra personer omkommit av trafikolyckor. Åttio procent av de omkomna i trafikolyckorna var i arbetsför ålder medan onykterhet i trafiken orsakade mer än hälften av alla olyckor.

Mobiltelefoner och Internet
Mobiltelefoner innehas nu av 38 procent av befolkningen. Förväntningarna är att siffran skall nå sin topp under 2006 när 45 procent av befolkningen förväntas ha skaffat ett abonnemang, eller totalt 29,5 miljoner användare.
I september var Advanced Info Service's marknadsandel 59 procent (12,2 miljoner abonnenter), följt av Total Access Communication med 6,15 miljoner användare, TA Orange med 1,8 miljoner och Hutchison-CAT, med 400 000 abonnenter.

Bara 0,07 procent av befolkningen hade Internetuppkoppling vilket kan jämföras med Sydkoreas 23,3 procent. Under första halvan av året ansköt sig 50 000 bredbandskunder till den lokala operatören True Corp jämfört med 10 000 för hela marknaden året innan.

   

Kontokort
Det fanns 6,4 miljoner kreditkort i bruk under 2004, en siffra som är 28 procent högre än året innan enligt Bank of Thailand.
Under årets nio första månader ökade användningen av kreditkort med 25 procent, upp till 104 miljarder Bath, jämfört med samma period förra året.

 
   

HIV/Aids
I genomsnitt smittas 60 – 70 personer i Thailand varje dag. Det totala antalet smittade har passerat en miljon sedan sjukdomen först upptäcktes på 1980-talet. Av dessa har 501 600 avlidit och 572 500 lever nu med HIV/Aids. Medan antalet nya smittade har sjunkit från en topp på runt 140 000 per år under 1991 till runt 21 000 har ungdomar blivit en större riksgrupp.

Piratkopiering
Piratkopiering av musik- och film-CD beräknas uppgå till mellan 45 och 50 procent av den totala försäljningen av CD-skivor, vilket innebär att staten går miste om skatteintäkter på mer än två miljarder Bath. Dessutom förlorade upphovsmännen uppskattningsvis 6,3 miljarder Bath under åren 1998-2000. EU säger att exporten av olagliga thaikopierade inspelningar av europeisk musik till utländska marknader kostar artisterna och skivbolagen ytterligare 500-600 millioner USD varje år.

     


Läsvanor

I genomsnitt läser varje thailändskt barn bara fem böcker om året, vilket kan jämföras med trettio böcker i mera utvecklade länder enligt Library Association of Thailand.
Landet rankas som nr 60 av 127 länder visar en undersökning som Unesco gjort om landets index för ”utbildning för alla” där kriterierna var ländernas grundutbildning, läskunnighet hos vuxna och kvalitet på undervisningen.

   

Utbildningens kvalitet bedömdes ha störst behov av förbättringar.
Enligt undervisningsministeriet är läskunnigheten 92,6 procent av befolkningen.

Narkotika
Officiell statistik visar att Thailand nu har runt två miljoner missbrukare av metamfetamin och 800 000 heroinmissbrukare.
Under åren 2003 – 2004 kritiserades regeringen av människorättsföreningar för en serie blodiga nedslag mot narkotikalangare. Dessa resulterade i döden för runt 2 500 människor, de flesta utan rättegång, säger människorättsgrupper.

       
Källa: The Nation  den 26 december 2004
UPP
© Familjen Jonsson Storkamp
Contact us: k o n t a k t @ r e s b o r t . c o m

nare
reklam